Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Oliver Jens SCHMITT | 1918-2018 – Romania in 100 de istorie – Bilantul unui veac de istorie

0 opinii / Scrie o opinie
  • 32,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Oliver Jens SCHMITT    |    1918-2018 – Romania in 100 de istorie – Bilantul unui veac de istorie

HUMANITAS, 2018

Traduceri din germana de Wilhelm TAUWINKL

||||

Extras de la p. 97

Oliver Jens Schmitt: [...] In cazul Romaniei, se stia ca cei care se ocupau de istoria contemporana erau membri loiali ai Partidului si asa s-a nascut si s-a dezvoltat impresia ca istoriografia nu constituie o stiinta, ci un mijloc de propaganda. In toate aceste societati, regimurile si dictaturile au reusit sa distruga un element esential al unei societati civile si democratice – increderea. Lipsa de incredere in institutiile de stat, dar si in celalalt explica si de ce sunt atat de usor de mobilizat tot felul de clisee, prejudecati, teorii ale conspiratiei. [...]

Extras de la pp. 98-99

Marian Voicu: V-am promis ca va voi fi ghid prin Ateneul Roman, unde s-au aflat la un moment dat si cateva dintre personajele conferintei dumneavoastra. De exemplu, in 1937, patriarhul Miron Cristea prezida aici omagierea lui A.C. Cuza, pe care unii nazisti il considerau un adevarat parinte al antisemitismului modern european, la implinirea varstei de 80 de ani. [...] Istoria reprezentata in aceasta fresca (fresca lui Costin Petrescu de la Ateneu, nn LB) se opreste in 1918, urmatoarea suta de ani fiind subiectul conferintei pe care tocmai ati sustinut-o. Teza dumneavoastra ca exista un fir rosu – etno-nationalismul de factura ortodoxa, care a avut ca efect principal omogenizarea etnica si socioculturala, cred ca merita dezbatuta si dupa ce noi vom fi terminat acest dialog. Constatand ca, spre deodebire de state care s-au dezintegrat pur si simplu, cum ar fi Ceholovacia sau Iugoslavia, sau de altele care au pierdut masiv teritorii, Romania si-a conservat frontierele de la 1918 intr-o masura mai mare, ne putem intreba daca nu tocmai aceasta omogenitate etnica a facut posibila pastrarea conturului teritorial.

O.J.S.: Cred ca este o observatie valabila mai ales pentru perioada comunista unde, intr-adevar, aceasta omogenizare etnico-sociala a stabilizat regimul. Dar, in ce priveste reintegrarea Ardealului de nord, un rol preponderent l-a avut politica externa a Romaniei, adica faptul ca Romania a schimbat alianta foarte rapid, intr-un moment in care Ungaria a continuat sa lupte alaturi de puterile Axei. Asta a jucat un rol foarte important, iar reintregirea Ardealului de nord in Romania a fost urmarea unei politici externe destul de abile a comunistilor romani. A fost un joc in care Stalin a folosit ani de zile Ardealul pentru a crea tensiuni intre Romania si Ungaria. La inceput nu era atat de clar ca Transilvania de nord va fi restituita statului roman. Dupa aceea, dupa stabilizarea teritoriala a statului roman, a inceput aceasta faza a omogenizarii, care avea ca tinta, mai ales dupa dizolvarea Regiunii Autonome Maghiare, minoritati de tot felul, dar si populatia majoritara, adica romanii, care au devenit obiect al unei strategii de sistematizare si de omogenizare care poate fi comparata numai cu cea din Albania.

SPECIFICATII

An aparitie 2018