Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Cultura noastra: ce a mai ramas din ea de Theodore Dalrymple

0 opinii / Scrie o opinie
  • 30,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Theodore Dalrymple

Cultura noastra: ce a mai ramas din ea 

Editura Contra Mundum, 2020

Colectia „Reactionarii”

Traducere din engleza de Smaranda NISTOR si Ninel GANEA

Pret: 30.00 lei

 

Extras/ Ce avem de pierdut

De fiecare data cand auzim de evenimente care au zguduit lumea, da catastrofe si masacre, suntem inclinati nu doar sa ne simtim rusinati (chiar daca pentru scurta vreme) de vaicarelile noastre cu privire la probleme neinsemnate, ci si sa punem sub semnul intrebarii rostul tuturor activitatilor noastre. Nu stiu daca oamenii aflati in apropierea mortii isi vad in cateva secunde desfasurandu-se sub ochii lor viata, dupa cum ni se spune ca se intampla, si ajung la o concluzie. Dar de fiecare data cand citesc ceva despre Khmerii Rosii, de pilda, sau despre genocidul din Rwanda, ma gandesc la propria-mi viata si starui o clipa asupra lipsei de insemnatate a eforturilor mele, asupra preferintelor mele foarte limitate.

Asa au stat lucrurile cand am aflat prima oara despre distrugerea celor doua Turnuri Gemene de la World Trade Center. Ma pregateam sa scriu recenzia unei carti nu extraordinare. O biografie competenta, onesta, un pic plictisoare, a unei figuri istorice minore. Ar fi putut exista vreo activitate mai putin importanta prin comparatie cu soarta ingrozitoare a mii de oameni prinsi in cladiri in flacari care aveau curand sa se prabuseasca? O recenzie de carte fata de moartea a 300 de pompieri ucisi in timpul misiunii, ca sa nu mai spunem nimic despre ceilalti? Care mai era rostul in a termina o munca atat de insgnifianta precum cea pe care o faceam?

 

Extras de la pag. 185

Experientele mele din Zimbabwe m-au facut sensibil la haosul pe care l-am trait ulterior in Africa. Contrastul dintre, pe de o parte, bunatate si de alta parte lacomie era evident peste tot.Si am invatat ca nu exista vorba mai lipsita de inima  decat aceea  care spune ca oamenii au parte de guvernul pe care il merita. Cine, en masse, ar putrea merita un Idi Amin sau un Julius Nyerere? Cu siguranta nu taranii africani pe care i-am intalnit.