Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Helgoland Cum sa intelegem teoria cuantica de Carlo ROVELLI

0 opinii / Scrie o opinie
  • 28,35 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Carlo ROVELLI
Helgoland 
Cum sa intelegem teoria cuantica
HUMANITAS, 2021
Traducere din italiana de Liviu ORNEA
Pret 29,00 lei
 

Extras/ Sa arunci o privire in abis
Pe plaja – un lung moment de tacere. Privim marea. E pur si simplu de necrezut, murmura Caslav, cum sa crezi asa ceva? De parca n-ar exista... realitatea...
Aici am ajuns cu cuantele. Dupa un secol de rezultate rasunatoare, dupa ce ne-a daruit tehnologia contemporana si bazele pentru intreaga fizica a secolului XX, cand privim cu atentie teoria stiintifica cu cel mai mare succes inca suntem coplesiti de uimire, confuzie, neincredere.
A existat un moment in care gramatica lumii parea lamurita: la radacina tuturor diferitelor forme de realitate pareau sa se afle numai particule de materie calauzite de cateva forte. Omenirea avea dreptul sa creada ca ridicase valul Mayei: vazuse adancurile realitatii. Dar n-a durat mult, destule fapte nu se potriveau.
Pana cand, in vara lui 1925, un tanar german de 23 de ani s-a dus sa petreaca niste zile de agitata solitudine pe o insula batuta de vanturi din Marea Nordului: Helgoland, Insula Sfanta. Acolo, pe insula, i-a venit o idee care i-a permis sa explice toate faptele recalcitrante si sa construiasca structura matematica a mecanicii cuantice, „teoria cuantelor”. Probabil cea mai mare revolutie stiintifica din toate timpurile. Numele tanarului era Werner Heisenberg. Povestea din cartea asta cu el incepe.