Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

O istorie culturala: Cititul - A History of Reading de Steven Roger FISCHER

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:SC_004918
  • Editura: Paideia
  • 61,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Steven Roger FISCHER
O istorie culturala: Cititul = A History of Reading
Paideia, Bucuresti – 2021
Colectia O istorie culturala
Traducere din limba engleza de Sandor-Joszef TOROK
Pret 61,00 Lei

 

Extras/ Martorul nemuritor/ p. 15
Cititul nu este doar atasarea sunetului la grafem, care apare doar la nivel elementar. Este implicat si intelesul, si intr-un mod fundamental. La un nivel superior de perceptie, cititul poate avea singur un sens, fara sa recurga la sunet.
In asta se regaseste magia cititului.
Multiplele procese ale lecturii, asa cum a afirmat eminentul lingvist britanic, Roy Harris, „trebuie sa fie in mod inevitabil corespunzatoare cu anumite scopuri culturale si sa depinda de modurile de contrastare ale interpretarii orale pe care o anumita cultura este posibil sa le fi stabilit”. Prin urmare, ceea ce noi consideram „citit” in trecut este, de obicei, o comparatie arbitrara bazata pe ce lectura inseamna pentru noi astazi. O asemenea judecata retrospectiva este invalida pentru ca, de-a lungul istoriei, citirea a insemnat diferite lucruri pentru multe popoare.
Extras/ p. 223
Incepand cu secolul al XIV-lea, invatarea cititului si a scrisului a devenit aproape o datorie civica. Burghezia comerciala din nordul Italiei a imbratisat in mod special cititul si scrisul in acest moment, generand un val de educatie civica, un val care s-a raspandit in scurt timp in toata Europa.