Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Crestinii in lumea islamica. De la Mahomed pana in prezent - Martin Tamcke

0 opinii / Scrie o opinie
  • 50,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

MARTIN TAMCKE | CRESTINII IN LUMEA ISLAMICA. DE LA MAHOMED PANA IN PREZENT. 

EDITURA NEMIRA, 2018. 

COLECTIA BYZANTVM – COORDONATA DE VASILE ADRIAN CARABA. 

TRADUCERE DIN LIMBA GERMANA – CATALIN-STEFAN POPA. 

REVIZUIRE TRADUCERE – VASILE ADRIAN CARABA. 


Extras din Introducere, p.13 

In ceea ce priveste limba, majoritatea credinciosilor Bisericilor in cauza se deosebeau de cuceritori – coptii, sirienii, armenii, nubienii sau grecii comunicau in limba lor materna. Doar o parte a crestinilor din Arabia erau vorbitori de limba araba. Discursurile teologice aveau loc in Peninsula Arabica cu precadere in limba siriaca, un fel de latina a Rasaritului. Bisericile autohtone se disting pana in zilele noastre de celelalte Biserici crestine din lumea islamica prin aceea ca utilizeaza inca limbile antice ca limbi liturgice, dar au continuat sa-si dezvolte propriile limbi in limbi moderne de circulatie. Acest lucru este valabil mai ales pentru armeana, siriaca, atat de rasarit, cat si de apus, in timp ce copta si greaca au fost abandonate in schimbul arabei; nubiana a disparut. 

Cel ce vine pentru prima data in contact cu diversitatea crestinismului oriental, de multe ori iritanta, acela va socoti si numeroasele denumiri ale popoarelor crestine si ale bisericilor de aici ca fiind derutante. Va ajunge la acest punct de vedere cu un temei. Pentru desemnarea crestinatatii siriene se face uz de mai multe denumiri, fiecare fiind fundamentata intr-un anume fel si bucurandu-se foarte rar de consensul unanim al crestinilor sirieni. Cea mai neutra este inca diferentierea sirienilor vestici de cei estici, in cazul lor linia de demarcatie fiind Eufratul. Cu toate acestea exista, de exemplu, chiar si iacobiti printre sirienii de rasarit.Denumirile “iacobiti”, respectiv “nestorieni” sunt confesional-polemice; cele precum “arameeni”, respectiv “asirieni” au in principiu valente politice.Prin termenul “caldeean” sunt desemnati in zilele noastre sirienii de rasarit uniti cu Roma sau “nestorienii”. Din pacate, nu exista pana astazi o denumire care sa simplifice aceasta diversitate de nume.[...] 

Expresia “lumea islamica” ar putea fi inteleasa ca si cum am arunca o privire istorica asupra tuturor tarilor care au fost dominate la un moment dat in istorie de catre musulmani. Intre aceste tari nu ar de mentionat doar tari precum India sau nord-vestul Chinei, ci si Ucraina, Romania, Bulgaria, Macedonia, Serbia, Grecia, Spania, Sicilia, Cipru. 


SPECIFICATII

Traducere Catalin-Stefan Popa
An aparitie 2018