Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Jean-Francois SOLNON | Istoria cuplurilor regale. Puterea la patru maini

0 opinii / Scrie o opinie
  • 49,99 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Jean-Francois SOLNON    |    Istoria cuplurilor regale. Puterea la patru maini

NEMIRA, 2018

Traducere din limba franceza – Mihaela STAN

||||

Extras din Cuvant-inainte

Sotii guverneaza impreuna cand pericole cumplite ameninta tronul. Maria Antoaneta abandoneaza frivolitatea pastoritei de la Trianon cand revolutia il deposedeaza pe Ludovic al XVI-lea de orice autoritate. Nicolae al II-lea al Rusiei si tarina Aleksandra se straduiesc amandoi sa apere autoritatea in pericol si sa-si salveze fiul de teribila boala care il condamna, asa cum imparateasa Eugenia e preocupata sa-i transmita printului mostenitor un imperiu autoritar si victorios ca in primii sai ani de domnie.

Dragostea pentru consoarta, dublata de pretuirea capacitatilor ei, il fac pe Napoleon al III-lea, grabit sa-si vada iertate nebuniile repetate, sa asculte sfaturile sotiei si pe Franz Josef al Austriei, sot fidel si nefericit, sa indure reprosurile si ultimatumurile lui Sissi, mereu absenta, in folosul cauzei ungare.

Intre Ludovic al XIII-lea si Richelieu, ministrul sau, nu e loc pentru Ana de Austria, sotie neglijata si multa vreme fara copii. Imprudentele ei, minunat romantate de Alexandre Dumas, ii atrag ranchiuna sotului si neincrederea cardinalului. Neputand sa imparta cu regele povara domniei, ea ramane fidela intereselor Spaniei, tara sa natala, si se apuca sa comploteze impotriva regatului.

Sentimentul amoros nu-si prea gaseste locul in formarea cuplurilor. Interesele politice cantaresc mai greu decat elanurile inimii, asa incat casatoriile din dragoste sunt rare. Vrajit de frumoasa Teodora, imparatul Iustinian si-a transformat amanta in imparateasa. Carol al VI-lea a cedat iubirii la prima vedere pentru Isabeau, ca si Franz Josef cu Elisabeta de Bavaria, preferand-o surorii ei mai mari, care ii era harazita. Viitorul Nicolae al II-lea, melancolic din nastere si slab de inger, a stiut totusi sa infranga opozitia parintilor sai si s-o impuna pe tanara nu prea amabila care ii va deveni sotie. Desi dictate de imperative diplomatice, casatoriile aranjate nu impiedica o buna intelegere intre soti. Unele aduc chiar fericirea. [...]

SPECIFICATII

Traducere Traducere din limba franceza – Mihaela STAN
An aparitie 2018