Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Cartea cuvintelor chivot

0 opinii / Scrie o opinie
  • 28,90 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Cartea cuvintelor chivot , Andreea Nanu - editura Eikon

Carte recomandata de Alex. Stefanescu, ca Librar pentru o zi la Libraria Bizantina, din 25 noiembrie 2015.

Cartea cuvintelor chivot pune inca o data accentul pe „darul cuvintelor” - expresie sub semnul careia Andreea Nanu a debutat in literatura -, pe dimensiunea harica a cuvintelor care trebuie sa‑si pastreze sensul intr‑o lume globala, desacralizata. Fiecare dintre povestile - instantaneele de viata - surprinse in volumul de fata porneste de la un cuvant descoperit de autoare in copilarie, sau inteles abia mai tarziu, la varsta adulta. In timp, gratie unei priviri atente indreptate asupra trecutului, fiecare cuvant devine un chivot de pret care poarta in el o lume.

Odata ce cititorul va deschide, cu fiecare intoarcere a paginilor, aceste minunate chivote, va avea sansa de a calatori in lumea satului si a targurilor de provincie de odinioara, in universul vegetal care descopera copilului primele sensuri ale vietii. Este lumea bunicilor care poarta intelepciunea ancestrala a satului in vorbe de duh si intamplari pilduitoare, cu biserica si scoala; e lumea oraselelor patriarhale in care se deosebesc rosturile fiecarei clase si bresle, in ritmul cotidian punctat de ragazuri de reflectie si contemplatie.

Toate sunt vazute de autoare cu ochii copilului care, in ciclul Gradini si bunici, ne imbie sa iesim la rugaciune in noaptea inmiresmata a Pastilor, sau cu privirea adolescentei care descopera in Portrete in oglinda, din scrisorile sau jurnalele bunicilor, anii grei ai razboiului, dar si extraordinara forta a educatiei, a nobletei spirituale si a vocatiei intr‑o vreme in care valorile si onoarea erau mai presus de „vremi”. Cartea cuvintelor chivot este, asa cum spune autoarea, o „ascensiune rasturnata”.

Pentru a putea urca spre cerul copilariei ni se cere mai intai efortul de a cobori in ziua de ieri, de a ne scufunda in apele imateriale ale timpului care trece. Fiindca nimic nu se compara cu botezul memoriei intr‑o lume care alege, de multe ori cu buna stiinta, uitarea. Amintirea nu este intotdeauna comoda, nici la indemana oricui, deoarece implica de fiecare data o raspundere, o privire lucida, un discernamant care permite numai lucrurilor esentiale sa‑si gaseasca drumul spre universal. In biserica crestina, chivotul este o caseta din metal pretios asezata in Sfantul Altar si in care se pastreaza Sfanta Impar­tasanie.

Povestirile adunate in Cartea cuvintelor chivot sunt scrise in acest duh, cu grija pentru detaliul semnificativ care prile­juieste o fericita „comunicare afectiva cu semenii”, fiecare dintre ele purtand chipul unei lumi transfigurate, prin frumusete si iubire. O lume din care trebuie sa ne impartasim cat mai des, pentru ca ea pastreaza valorile, credinta, traditiile noastre spirituale. Intr‑o alternanta de tonuri care merg de la ludicul copilariei, la contemplatia si nostalgia scriitorului matur, veti descoperi in aceasta Carte a chivotelor „o survolare a prozei vietii de fiecare zi, o calatorie de vis, la care numai scriitori cei mai inzestrati au acces”.

Sursa: www.ziarullumina.ro

SPECIFICATII

An aparitie 2015
Dimensiuni 13 x 20 cm
Limba Romana
Cod 978-606-711-352-5