Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Babilonia mintilor de Octavian BARLEA

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:SC_00012
  • Editura: Vremea
  • 25,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Octavian BARLEA

Babilonia mintilor

Articole religioase si culturale din exil

Editura Vremea, Bucuresti – 2021

Colectia „MICA ROMA XXI” , 8 – coordonata de Cristian BADILITA

Colectia FID – Fapte. Idei. Documente

Editie ingrijita si introducere de Pr. dr. Ioan-Irineu FARCAS

Pret 25 lei

 

De la sat spre oras: a deveni „doamna”

Concentrarea atentiei asupra orasului sprijinita de presa, radio si televiziune si librtatea pe care oraseanul a reusit mai repede sa si-o obtina, precum si concentrarea puterii in oras si relativa bunastare data de industria monopolizata tot de oras, au facut ca privirile satenilor, tratati pana acum master, sa se indrepte spre oras si sa incerce sa-l imite; sa-l imite nu numai in port, ci si in maniere si in gandire.

Femeile de la sat, harnice pana acum ca albinele, au dorit, dintr-odata, sa devina „doamne”. Sau, mai bine zis, nu ele au voit, ci fiicele lor crescute in regimul comunist. S-au putut auzi in acesti ani in Romania, de la femei mai in varsta, aprecieri cam in acest ton: „Tinerele nu vreau sa mai munceasca cum am muncit noi, vreau toate sa fie doamne”.

Inainte ce viata duceau romancele? Se sculau pana-n ziua, se inchinau la icoana si umblau toata ziua ca suveica: la curatenie, la pregatit de mancare, la hranirea pasarilor si a animalelor, uneori la ajutor in munca de la camp, la tesut... Mama indeosebi, mai purta grija ca toti cei din familie sa mearga ca ceasul. Duminica era inchinata lui Dumnezeu si, eventual, unor vizite. Pentru tineri nu lipsea nici jocul. Viata era vazuta de comunitatea intreaga ca o datorie, cu raspundere fata de Dumnezeu.