Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Holocaustul in Romania: distrugerea evreilor si romilor sub regimul Antonescu: 1940-1944 de Radu IOANID

0 opinii / Scrie o opinie
  • 64,05 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Holocaustul in Romania: distrugerea evreilor si romilor sub regimul Antonescu: 1940-1944 - Radu IOANID

POLIROM – Editura Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” – United States Holocaust Memorial Museum – iasi, 2019

Editia a III-a revazuta si adaugita

Cuvant-inainte de Dennis DELETANT

Pret 64,95 Lei

 

Extras/ Prefata

Nationalismul roman s-a dezvoltat, in cel de-al XIX-lea veac, in paralel cu cresterea rolului economic al evreilor romani. In februarie 1866, domnitorul Alexandru Ion Cuza a fost silit sa abdice pentru ca in mai 1866 Carol de Hohenzollern sa urce pe tron. Doua luni mai tarziu, era adoptata o noua Constitutie. Ea includea si articolul 7, care avea sa interzica pana dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial emanciparea politica a evreilor din Romania. Ei deveneau astfel apatrizi si erau discriminati sistematic din punct de vedere economic si politic.

Inversunarea impotriva evreilor se manifesta deopotriva in randul boierilor si in randul noii burghezii, care incepuse de putin timp sa joace un rol politic. Cata vreme evreii si-au indeplinit cu docilitate functia de intermediari, in calitate de colectori de taxe agricole, de distribuitori de produse manufacturate si de vanzatori de bauturi alcoolice, li se acordasera unele avantaje. Dar, de indata ce si-au manifestat aspiratia de a se integra in societate si de a dobandi drepturi civile si politice, ei au devenit un „pericol social’, niste „lipitori ale satelor” etc.