Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Trecute vieti de doamne si domnite Cele mai frumoase istorii

0 opinii / Scrie o opinie
  • 66,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

C. GANE    |    Trecute vieti de doamne si domnite

HUMANITAS, 2014

Editie ingrijita, selectie si note de Cristina CIOABA

||||

Extras din Prefata semnata, Nicolae IORGA

Domnul C. Gane cunoaste perfect baza documentara a icoanelor pe care cu mestesug literar le infatiseaza publicului capabil de a ceti, in acest vartej de nebunie si de inselaciune, literatura buna.

Talentul sau invie figuri cari nu meritau sa fie uitate. Astfel de vieti ca acelea pe care le prezinta sunt de natura sa creasca increderea de noi care am putut rabda atata, ramanand totusi vii si capabili de o creatiune pe care numai nemasurata ignoranta a conducatorilor a impiedicat-o pana acum.

Motto

Invatand istoria, simti ca ti se transforma neincetat nu numai spiritul, dar si inima si, contrar metafizicienilor, esti fericit de a gazdui in tine nu un suflet nemuritor, ci mai multe suflete nemuritoare. – Friedrich NIETZSCHE

Extras din primul capitol - Lupta pentru catolicism

Un atare subiect – vietile Doamnelor si domnitelor romane intampina, pentru inceput, o greutate din cele mai mari, cea mai mare din toate: lipsa de documentare.

Incepand cu veacul al XVI-lea, material pentru descrierea acestor vieti aflam indeajuns, bogat uneori, interesant intotdeauna, insa pentru epoca anterioara acest material se face din ce in ce mai rar, abia cateva vesti si o searbada nomenclatura pentru anii de la 1400 la 1500, iar pentru inceputurile neamului in veacul al XIV-lea lipsesc adeseori pana si numele nevestelor voievozilor nostri.

Totusi nu se poate incepe fara inceput. Si acest inceput are, dincolo de domeniul propriu-zis al subiectului nostru, o bogata latura interesanta in stransa legatura cu viata de altadata a Doamnelor romane. E vorba de lupta ce s-a dat in trecut pentru raspandirea catolicismului in meleagurile noastre, lupta care se coboara in timp mult inainte de intemeierea voievodatelor Moldovei si Munteniei.

Cand, in anul 1038, regele Stefan al Ungariei, zis Cel Sfant, a imbratisat crestinismul, iar cativa ani mai tarziu (dupa schismul din 1054) si-a umplut tara de preoti si de calugari catolici, de biserici, de manastiri si de episcopate papistase, fireste c-a incercat in toate chipurile ca vechile asezari romanesti din Ardeal si din Oltenia (voievodate, banate, cnezate) sa fie convertite si ele la catolicism. Ceea ce insa n-a izbutit ungurul sa faca atunci a fost infaptuit de un roman, cam doua veacuri mai tarziu, si anume in anul 1204, de catre Ion Assan, imparatul romano-bulgarilor.

396 (1854)

SPECIFICATII

An aparitie 2014
Limba Romana
Cod 978-973-50-4617-0