Scoala de solomonie de Antoaneta OLTEANU
- Cod produs:CN_9302
- Autor: Antoaneta Olteanu
- Editura: Paideia
-
220,00 lei
DESCRIERE
Antoaneta OLTEANU
Scoala de solomonie
Divinatie si vrajitorie in context comparat
Editura Paideia, Bucuresti – 2021
Extras din motto
Preminte Solomon multe a facut. El avea o buruiana care daca ar fi baut cineva se facea din batran tanar si mai mult nu mai imbatranea, si multe altele; aceea ce a aratat el l-a invatat pe prietenul sau, care se afla inscris pe icoana la spiterie, nu e nici a zecea parte din cate stia el; si le-ar fi spus pe toate, dar daca a vazut ca fac oamenii asa cu el, de ciuda a luat ladita cu plantele si leacurile cele minunate si le-a aruncat pe apa.
Iata de ce m-am consacrat magiei,/ Ca spiritul prin gura si putere/ Sa-mi reveleze o parte din mistere!/ Ca asudand amar sa nu mai fiu/ Silit a spune ce nici eu nu stiu;/ Ca astfel sa descopar cu temei/ Ce tine lumea stransa-n sinea ei,/ Sa-i vad semintele, puteri preasfinte,/ Sa nu mai scurm zadarnice cuvinte.
Goethe, Faust, 10
Omul care stie toate, i se zice ca are spiridus: parca-i spune spiridusul la ureche, asa le spune de bine!
Extras/ Cuvant inainte
In pofida diferentelor pe care le-au dezvoltat magia divinatorie si vrajitoria in istoria umanitatii, putem contura un element comun; tentatia extrem de mare a ocultului, care in acest caz simboliza de fapt Gnoza, Cunoasterea adevarata. Pe de alta parte, fiind vorba de cunoastere, de putere ascunsa ochilor profani, s-a incercat limitarea accesului la aceste domenii. Inca din Antichitate se conturasera tagme de magicieni specializati, preoti-hierofanti care puteau oferi novicilor informatia la care acestia puteau avea acces. Cu rare exceptii, cunoscatorii, ghicitorii sau magicienii, erau barbati.