Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Andrei CORNEA - Miracolul. Despre neverosimila faptura a libertatii

0 opinii / Scrie o opinie
  • 32,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Andrei CORNEA - Miracolul. Despre neverosimila faptura a libertatii

HUMANITAS, 2014

 

Extras/ 2. Miracolul (p. 12)

Atunci cand – nu prea des, recunosc – mi se intampla sa ma destept putin si unele dintre visele-de-zi sa se destrame, ceea ce nu inceteaza a ma surprinde este faptura exceptionala a libertatii, atata cat exista, unde exista si cand exista. Totodata, invers de cum mi se parea pe cand visam cu ochii deschisi, acum servitutea, intrupata in conformism, servilism, resentiment, autoamagire, etnocentrism, tirania ideilor fixe mi se infatiseaza drept regula si fiind in ordinea normalitatii omului; in schimb ma uimeste  faptul ca uneori, fie si anevoie, destul de rar si numai pentru un scurt rastimp, independenta, toleranta, adevarul si mai ales libertatea – se intampla sa mai si biruie. Dar, chiar si atunci, victoria ei e de scurta durata si adesea scump platita cu compromisuri. Intr-adevar:

In toate timpurile, au fost rari prietenii sinceri ai libertatii, iar reusitele sale s-au datorat celor marginalizati, ce au avut castig de cauza datorita faptului ca s-au asociat cu altii. Iar aceasta asociere, idee care e intotdeauna periculoasa, a fost deseori dezastruoasa... (Lord Acton, Despre libertate, Institutul European, iasi, 2000, p. 48)

Asadar, in stare de nevisare cu ochii deschisi, char si cel mai modest castig al spiritului liber mi se pare acum improbabil, paradoxal, reversibil si pervertibil.

SPECIFICATII

An aparitie 2014