Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Dostoievski in constiinta literara romaneasca. Eseu, Dinu Pillat

0 opinii / Scrie o opinie
  • 37,56 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

DINU PILLAT | DOSTOIEVSKI IN CONSTIINTA LITERARA ROMANEASCA: Eseu

Cu o postfata de Al. Paleologu

Editie ingrijita de Monica Pillat si George Ardeleanu

Prefata si Dosar de referinte critice de George Ardeleanu

HUMANITAS, 2015 – 25 DE ANI, 1990-2015

Dinu Pillat, fiul poetului Ion Pillat si al pictoritei Maria Pillat – Brates, s-a nascut pe 19 noiembrie 1921 la Bucuresti. A facut clasele primare la Scoala Clementa, continuandu-si studiile la Liceul Spiru Haret, in a carui revista, Vlastarul, a debutat cu proze lirice si critica literara. Intre 1940 si 1944 a urmat cursurile Facultatii de Litere si Filozofie din Bucuresti, unde a cunoscut-o pe viitoarea lui sotie, Cornelia (Nelli) Filipescu. Dupa absolvirea facultatii a devenit asistentul profesorului G. Calinescu la Catedra de istorie a literaturii romane moderne.

Si-a sustinut teza de doctorat, sub indrumarea lui G. Calinescu, in 1947, cu studiile Romanul de senzatie in literatura romana in a doua jumatate a secolului al XIX-lea si Contributiuni la biografia lui Ion Pillat.In acelasi an, in urma unei restructurari pe criterii politice, a fost indepartat de la catedra. Intre 1950 si 1956 a lucrat pe un post de casier si apoi de pontator la cooperativa de praf de sange Muntenia. In toamna lui 1956, G. Calinescu a reusit sa-l aduca la Institutul de Istorie Literara si Folclor, al carui director devenise, pe un post de cercetator. Arestat de Securitate in primavara lui 1959, este anchetat si inculpat in asa-numitul “proces al intelectualilor”, in lotul Noica-Pillat; i se da o condamnare de 25 de ani munca silnica si 10 ani degradare civica pentru “crima de uneltire impotriva ordinii sociale”, unul dintre principalele capete de acuzare fiind romanul Asteptand ceasul de apoi, elaborat in mai multe etape (1943-1944, 1948, 1948-1955), dat spre lectura unor cunoscuti, inculpati si ei in proces(pierdut in arhivele Securitatii, romanul a fost redescoperit dupa 50 de ani, fiind publicat in 2010). Eliberat din inchisoare in 1964, in urma amnistiei generale a detinutilor politici, e reincadrat in acelasi an la institutul condus de G. Calinescu. In 1975, in urma unei noi restructurari pe criterii politice, este dat afara si retrogradat pe un post de documentarist la Biblioteca Centrala Universitara. Bolnav de cancer, moare pe 5 decembrie 1975.

..............................

Extras din Prefata: Pentru un europenism integrator

“In cartea sa de memorii, Cornelia Pillat povesteste ca unul dintre primele gesturi ale lui Dinu Pillat de dupa eliberarea din inchisoare (28 iulie 1964) a fost sa reciteasca Amintiri din casa mortilor de Dostoievski. La sfarsitul lecturii i-a declarat sotiei ca “sunt apa de trandafiri” fata de experientele prin care trecuse el. A mai marturisit ca pe el nu-l mai intereseaza nimic din ceea ce-l pasiona altadata si ca nu doreste decat sa fie paznicul unui parc.”

................

George Ardeleanu: “Sa ne intelegem, Dinu Pillat nu repudiaza modelul francez si cu atat mai putin romanul proustian (dovada nu putine dintre textele sale). Ceea ce-l nedumereste pe Dinu Pillat este exclusivismul modelului francez si, in general, occidental. El incearca sa deconstruiasca implicit prejudecata clivajului Est – Vest, roman occidental – roman rusesc (cu complexele de superioritate sau de inferioritate aferente), pledand pentru un model cultural care sa incorporeze cele doua Europe. Altfel spus, pentru un europenism integrator. Este, cred, si proiectul ideologic (deocamdata in nuce) care va sta la baza volumului Dostoievski in constiinta literara romaneasca.”

SPECIFICATII

An aparitie 2015
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 264
Limba Romana
Cod 978-973-50-5050-4