Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Alex. STEFANESCU - Pagini despre satul romanesc

0 opinii / Scrie o opinie
  • 38,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Alex. STEFANESCU - Pagini despre satul romanesc

Editura TRINITAS a Patriarhiei Romane, Bucuresti – 2020

Colectia Media Christiana

Seria TRINITAS TV

Cu o prefata de Acad. Ioan-Aurel POP, Presedintele Academiei Romane

 

Extras/ Prefata

Plasat – mai ales dupa aparitia monumentalei sale lucrari dedicate literaturii romane contemporane – alaturi de George Calinescu, Eugen Lovinescu si Nicolae Manolescu, adica pus in rand cu cei mai mari critici si istorici literari romani, Alex. Stefanescu nu se simte tocmai in largul sau. Mai ales cand este laudat!

Am avut sansa sa-i stau alaturi in cateva imprejurari si sa constat ca ma aflam in mijlocul unui univers de literatura, de cultura, de eruditie. Alex. Stefanescu este opusul criticului infricosator, sever sau chiar rau, care te lasa fara grai. Si asta, in ciuda marii sale capacitati de analiza, a judecatilor sale drepte si neiertatoare, a repudierii improvizatiei, semidoctismuui sau incompetentei. Scriitorul nu este prin fire malefic, nu are niciodata aplecare spre rau, spre satirizarea interlocutorului, spre umilirea lui, in ciuda acestui gen de ispite carora multi critici nu le pot rezista.

Spre aceasta atitudine il indeamna nu numai mintea si sufletul sau, ci si vocea calda, vorba convingatoare, inflexiunile cu iz de limba dulce. Alex. Stefanescu stie ca nimeni altul limbajul de specialitate al criticilor literari, dar il foloseste cu parcimonia intelectualului comunicator. Dintre toti criticii actuali, autorul nostru stie sa ajunga la ratiunea si la sentimentul ascultatorilor, fiindca stie ce vrea sa spuna si cum sa spuna.

Si mai ales ceva: scriitorul este foarte sincer cu publicul sau si stie ca publicul – chiar si acela mai putin pregatit pentru critica literara – nu poate fi pacalit. Secretul comunicarii de la suflet la suflet consta, in esenta, in sinceritate. [...]

SPECIFICATII

An aparitie 2020