Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

William TOTOK, Elena-Irina MACOVEI | Intre mit si bagatelizare

0 opinii / Scrie o opinie
  • 44,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

William TOTOK, Elena-Irina MACOVEI    |    Intre mit si bagatelizare

Despre reconsiderarea critica a trecutului, Ion Gavrila Ogoranu si rezistenta armata anticomunista din Romania

POLIROM, 2016

Colectia Document

||||

Cultura mistificarii/ e x t r a s

Schimbarile din 1989-1990 au insemnat pentru Romania sfarsitul celor 40 de ani de dictatura si abolirea cenzurii politice. Descatusarea presei a contribuit la depasirea uniformizarii comuniste si la abordarea unor teme tabuizate, a unor subiecte aparoape necunoscute legate de trecutul apropiat.

In acest context exista un enorm deficit informativ privind propria istorie nationala a Romaniei. Recuperarea s-a materializat in nenumarate articole si studii care, insa, de multe ori erau concepute dintr-o perspectiva excesiv nationalista, deseori tributare interpretarilor din perioada ceausista, implementate ca o forma colaterala a ideologiei dominante in constiinta publica, devenind astfel un apendice al sistemului national-comunist.

In esenta, ideologia national-comunista nu a fost altceva decat un mixaj de clisee staliniste si concepte radicale preluate din nationalismul interbelic, propovaduit de grupari extremiste de dreapta, ca de pilda Legiunea Arhanghelului Mihail.

Virajul spre nationalism se paote observa deja la scurta vreme dupa venirea la putere a lui Nicolae Ceausescu, in 1965. Republicarea unor scrieri retrase din circulatie sau reabilitarea treptata a unor persoane cu un trecut evident fascist si nationalist fusesera aplaudate chiar si de unii fosti detinuti politici care, in anii 1950, in asa-numita perioada a „obsedantului deceniu”, devenisera victime ale represiunilor din cauza conceptiilor sau activitatii lor fasciste din trecut.

SPECIFICATII

An aparitie 2016