Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Vladimir LOSSKY & Nicolas ARSENIEV | Paternitatea duhovniceasca in Rusia secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea

0 opinii / Scrie o opinie
  • 20,20 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Vladimir LOSSKY & Nicolas ARSENIEV    |    Paternitatea duhovniceasca in Rusia secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea

Editura Renasterea, 2017

Tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului

Introducere de Arhim. Placide DESSEILLE

Traducere din limba franceza de Ciprian VIDICAN

||||

Introducere/ e x t r a s

Una dintre trasaturile cele mai caracteristice ale crestinismului rasaritean contemporan este desavarsita sa omogenitate cu originile crestine, continuitatea vie care leaga Biserica de Parinti. Aceasta inradacinare in traditie, foarte sensibila in ceea ce priveste liturghia sau exprimarea teologica, se verifica in egala masura si in viata monahala.

Intr-adevar, cand vizitezi astazi manastirile din Grecia, din Romania sau din alte tari ortodoxe, este cu neputinta sa nu fii frapat de identitatea profunda care exista intre viata si spiritualitatea calugarilor pe care ii intalnesti si acelea ale eroilor Apoftegmelor si Vietilor din vechime. Se cade chiar sa spunem ca tocmai acolo unde elementele tinere sunt numeroase si unde se infiripa o profunda innoire a vietii, aceasta asemanare este cea mai perceptibila. Si totusi, acesti calugari sunt ai vremii lor, unii dintre ei au frecventat mediile universitare, au avut uneori o meserie inainte de a intra in manastire, nu dispretuiesc tehnicile contemporane.

Unul dintre marile resorturi ale acestei continuitati este existenta unor parinti duhovnici, in care se perpetueaza harisma „avvilor” pustiei. Prin ei se implineste traditia, o traditie care nu este simpla pastrare de obiceiuri dobandite, ci transmiterea unui har si a unei experiente duhovnicesti care vivifiaza neincetat si, intr-o oarecare masura, recreeaza dinauntru, in fiecare epoca, forme de viata si comportamente deopotriva vechi si mereu noi, semne vizibile ale comuniunii cu toate generatiile precedente si vehicule mereu adaptate nevoilor fiecaruia, ale puterii Duhului care ne introduce in Imparatia ce nu este din lumea aceasta.

SPECIFICATII

An aparitie 2017