DESCRIERE
Serban DRUGAS
Crestinismul in Dacia in secolele I-VI
Editura Theosis, 2021
Prefata: Lect. Univ. Dr. Radu ROMINASU, Lect. Univ. Dr. Laura ARDELEAN
Cuvant inainte: Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile MIHOC
Extras text/ Capitolul I – Marturii literare despre activitatea Apostolilor in regiunea Dunarii inferioare
Scriitorii bisericesti din primele secole, iar apoi sinaxarele si hagiografiile crestine, fac referire la activitatea Sfintilor Apostoli Andrei si Filip in proximitatea Dunarii inferioare, in Scitia si in Tracia sau la sciti si la traci. La acestea se adauga activitatea Sfantului Apostol Pavel si a ucenicului sau Tit in Illyricum/ Dalmatia, respectiv a Sfintilor Andronic si Iunia, dintre cei 70 de apostoli de rang secund in Pannonia.
Informatiile provenite de la ucenicii apostolilor au fost preluate in apocrifele care au proliferat in secolele II-III d. Hr. Astfel de Acta sau Fapte ale diferitilor apostoli au fost folosite adesea pentru ca anumite grupari eretice sa-si justifice invataturile in mod fals, folosindu-se ilegitim de autoritatea apostolilor. In anumite cazuri, insa, continutul autentic preluat din traditia apostolica de catre apocrife este mai putin viciat.
Rev. Alexander Roberts, Sir James Donaldson, si Arthur Cleveland Coxe, care s-au ocupat cu editarea in limba engleza si prezentarea critica a Faptelor apocrife ale apostolilor, semnaleaza de la inceput o diferenta clara intre acestea si Evangheliile apocrife. Prin apocrifele evanghelice se cauta impresionarea unui public avid, adesea peste masura, sa afle despre minunile lui Hristos sau ale ucenicilor Sai, potrivindu-se astfel unei „vilis plebecula” (plebei de la tara, needucati).