Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Viata Patriarhului Athenagoras de Virgil GHEORGHIU

0 opinii / Scrie o opinie
  • 22,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Virgil GHEORGHIU

Viata Patriarhului Athenagoras

Editura Reintregirea, Alba Iulia – 2009

Traducere din limba franceza de Moldovan Cristian-Dumitru

Tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte ANDREI, Arhiepiscop al Alba Iuliei

Pret 22,00 Lei

 

Extras/ Un vizionar al carui vis inca nu s-a implinit... _ ANDREI, Arhiepiscop al Alba Iuliei

Patriarhul Athenagoras ramane o figura memorabila a Bisericii Ortodoxe si un mare vizionar. Visul lui era refacerea unitatii Bisericii lui Hristos. Cu acest vis neimplinit a plecat din lumea aceasta.

Gestul simbolic de ridicare a anatemelor, pe care l-au facut la Ierusalim Patriarhul Ecumenic Athenagoras si Papa Paul al VI-lea, este expresia unei dorinte sincere de netezire a drumului inspre unitate.

Din pacate, dialogul initiat de el, insuficient secondata de catre dialogul teologic, aproape s-a stins. Orice crestin realist, chiar si cei entuziasti, constata ca dialogul ecumenic nu mai este in centrul atentiei. Nu putem spune ca a disparut dar parca are „aripile frante”.

Athenagoras ramane totusi, nu numai pentru comunitatea greaca, ci pentru intreaga ortodoxie, o figura emblematica. Impunatoare era si statura lui, iar, pe deasupra, avea o viata duhovniceasca aleasa.

l-am vazut cu ochii unui credincios laic in anul 1967. Eram student la Bucuresti la „Constructii”. Printre credinciosi s-a raspandit zvonul ca Athenagoras vine sa-l intalneasca pe Patriarhul Justinian, in drum spre Roma. Intalnirea a avut loc la Manastirea Antim. Nu-i stiam eu atunci pe toti participantii. Stiu insa ca de fata era Parintele Profesor Dumitru Staniloae care-a precizat un lucru esential: impartasirea din acelasi potir trebuie sa fie precedata de unitatea de credinta.