Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ungurii despre romani de Melinda MITU, Sorin MITU

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:SC_004995
  • Editura: Polirom
  • 44,95 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Melinda MITU, Sorin MITU
Ungurii despre romani
Nasterea unei imagini etnice
POLIROM, 2014
Colectia Historia – coordonata de Mihai-Razvan UNGUREANU
Pret 44,95 Lei

 

Extras/ III. 4. Profilul psihologic si comportamentul social al romanilor/ 4.1. Trasaturi negative atribuite romanilor
In Statistica Ardealului, Kovary incearca sa ofere o imagine mai complexa asupra romanilor, nelipsind insa nici aici cliseele pe care le-am vazut vehiculate in textele precedente:
Moravurile si obiceiurile acestora – scrie el – sunt foarte aspre. Nu li se poate contesta o anumita usurinta a gandirii, dar, pentru ca nu au scoli, sunt foarte superstitiosi si inculti. Ca orice popor de servitori, sunt neincrezatori, suspiciosi si un neam de „czine mintye”. In stare normala sunt seriosi si tacuti, dar pe langa palinca devin galagiosi. La manie sunt razbunatori si nemilosi. Acest lucru este dovedit de Lumea lui Horea, din 1784, cand rasculatii spargeau cripte si omorau nobili in fata altarelor. Datorita firii lor senzuale, le place sa se casatoreasca devreme, respectiv barbatii la 18 ani, iar femeile la 15 ani.
Extras/ 4.3. Romanii insisi sunt de vina pentru situatia in care se afla; delasarea, incultura, clerul ortodox
[...] Alte observatii negative pe marginea acestei probleme ii apartin lui Kovary Laszlo, care se refera de data aceasta la situatia din Transilvania, si mai proasta decat cea din Ungaria [...]
Scolile romanilor si mai ales cele ale ortodocsilor se afla intr-o stare deplorabila. Intunericul care apasa sufletul acestui popor este imens. Se poate afirma fara teama de a gresi ca nici un procent dintre ei nu stiu sa citeasca si nici intr-o zecime din satele lor nu exista macar o umbra de scoala.