Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Eleodor FOCSENEANU | Doua saptamani dramatice din istoria Romaniei (17-30 decembrie 1947)

0 opinii / Scrie o opinie
  • 25,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Eleodor FOCSENEANU    |    Doua saptamani dramatice din istoria Romaniei (17-30 decembrie 1947)

Editura Eikon – Bucuresti, 2019

Editia a IV-a, ingrijita de Anca FOCSENEANU

||||

Cuvant-inainte/ e x t r a s

In perioada interbelica, in Europa existau doua zone geografice monarhice compacte: una nord-vestica, formata din monarhii constitutionale stabile (Suedia, Norvegia, Danemarca, Olanda, Belgia, Luxemburg si Anglia), si alta sud-estica, formata din monarhii cu traditii diferite ca vechime si continuitate (Romania, Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria, Grecia, Albania si Italia).

Zona monarhica nord-vestica s-a mentinut intacta pana in zilele noastre, gratie nu numai unei traditii indelungate si constante, dar si unei conjuncturi politice favorabile. Mai mult, ea s-a extins si in sud-vest, prin proclamarea monarhiei in Spania, mai intai nominal la 31 martie 1947, apoi efectiv instaurata la 20 noiembrie 1975.

Dimpotriva, monarhiile din zona europeana sud-estica au disparut in totalitate, unele din cauze specifice (Ungaria, Italia si, mai tarziu, Grecia), dar, mai ales, ca urmare a expansiunii sovietice in aceasta parte a continentului.

Limitandu-se la spatiul balcanic, cazut sub influenta sovietica in urma razboiului, se constata ca in trei tari, Iugoslavia, Albania si Bulgaria, abolirea monarhiei s-a facut totusi cu respectarea principiilor constitutionale, desi numai formal, caci avem toate motivele sa ne indoim de corectitudinea operatiunilor.

SPECIFICATII

An aparitie 2019