Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ionut IAMANDI | Anul electoral 1946. PCR in campanie la Radio

0 opinii / Scrie o opinie
  • 28,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Ionut IAMANDI    |    Anul electoral 1946. PCR in campanie la Radio

Editura Vremea – Bucuresti, 2019

Colectia FID – Fapte. Idei. Documente

Prefata de conf. univ. dr. Ion BUCUR

||||

Prefata/ e x t r a s

[...] Asadar, sistemul electoral reprezinta unul dintre reperele fundamentale ale societatii, modul cum acesta este gestionat si se desfasoara reflectand nivelul de dezvoltare al democratiei.

Regimurile totalitare insa nu tin cont de asemenea principii. Este si cazul regimurilor comuniste din care a facut parte si Romania. In Romania, dupa cum bine se stie, primele alegeri postbelice s-au desfasurat in ziua de 19 noiembrie 1946... intr-o zi de marti! De ce aceasta data si de ce intr-o asemenea zi cand, se stie, alegerile au loc de regula in ziua libera a saptamanii, duminica, asa cum era la timpul acela si asa cum a si ramas in toata perioada comunista? Pentru ca, la 19 noiembrie 1943 Armata Rosie a declansat marea ofensiva de la Stalingrad, unde erau prezente si trupe romanesti, si in urma careia au obtinut o victorie de rasunet, decisiva impotriva Germaniei naziste. Fixarea acestei date demonstreaza o data in plus rolul determinant al ocupantului sovietic in procesul de comunizare a Romaniei si in cazul de fata, al fraudarii alegerilor.

Alegerile din noiembrie 1946 au reprezentat cel mai grav rapt electoral din istoria politica a tarii, fiind una dintre etapele decisive in procesul de sovietizare a Romaniei. Inscenarea montata dupa un tipic cominternist a rezolvat intr-un mod asa-zis „democratic” trecerea de la regimul parlamentar la cel totalitar. Prin folosirea dreptului fortei, s-au compromis pentru aproape patru decenii sansele statului de drept in Romania.

SPECIFICATII

An aparitie 2019