Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

FERDINAND I. Cuvant pentru intregirea neamului romanesc de Neculai MOGHIOR, Ion DANILA, Leonida MOISE

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:SC_004938
  • Editura: Paideia
  • 37,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Neculai MOGHIOR, Ion DANILA, Leonida MOISE
FERDINAND I. Cuvant pentru intregirea neamului romanesc
Paideia, 2018
Pret 31,00 Lei 

 

Extras/ Cuvantari, alocutiuni, ordine de zi si scrisori/ Insemnare pentru cititor
In patrimoniul Sectiei Documentare a Muzeului Militar National din Bucuresti, colectia Manuscrise, inventar 91, se afla un caiet imbracat in piele rosie, cu file dictando, format 16/ 23 cm, avand 264 de file aurite pe margine.
Acest caiet a intrat in patrimoniul muzeului in anul 1927 si contine 20 de discursuri si scrisori in franceza si germana si 95 de alocutiuni, cuvantari si ordine de zi in limba romana, selectate si retranscrise de regele Ferdinand I, probabil in perioada 1925-1927. Este vorba de documente referitoare la actiunile intreprinse de-a lungul a 37 de ani pentru infaptuirea si mentinerea unitatii tuturor romanilor.
Extras/ 8. Scrisoare catre Papa Leon in legatura cu botezul Principelui Carol in religia ortodoxa
Preasfinte Parinte,
Bunatatea cu care Sanctitatea Voastra a binevoit sa primeasca cererea unchiului meu mult iubit, M.S. Regele Romaniei, si cuvintele binevoitoare pe care Eminenta Sa Cardinalul Litvinowski a binevoit sa le trimita in scris Monseniorului Jacques, episcop de Iasi, imi dau speranta ca Sanctitatea Voastra isi va manifesta si fata de mine indulgenta sa de parinte.
Cand, la nasterea fiului meu, Printul Carol, mi s-a spus hotarat ca nu am dreptul sa-mi botez copiii dupa credinta si constiinta mea si, in consecinta, as incalca angajamentul solemn pe care l-am facut in fata Sanctitatii Voastre, mahnirea mi-a fost foarte mare.
De atunci am deplans fara incetare, in modul cel mai sincer situatia care ma punea in contradictie cu datoria dictata de constiinta si de legile Bisericii si care v-a intristat inima Sanctitatii Voastre.