Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

S.Y. AGNON | Talcul tuturor faptelor – Povestiri hasidice

0 opinii / Scrie o opinie
  • 59,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

S.Y. AGNON    |    Talcul tuturor faptelor – Povestiri hasidice

Traduse din ebraica de Gheorghe MILETINEANU

Humanitas, 2016

||||

Extras din capitolul La Hemdat – 3,4  (pp. 10-11)

Batranul si-a lasat batul din mana si a spus: Asadar, vrei sa te duci la Hemdat si nu stii unde locuieste, si ma intrebi pe mine, numai ca, daca am sa-ti spun, de pilda, ia-o la stanga sau ia-o la dreapta, pana ai sa ajungi afara n-ai sa mai stii unde e stanga si unde e dreapta, si toata osteneala mea are sa fie de pomana. Dar am sa-ti dau un sfat. Cand ai sa iesi in strada, pe cine are sa ti se nimereasca in cale cel dintai pe acela intreaba-l, si oricine nu e surd si nu e neghiob si nu e orb are sa-ti arate drumul.

Pe cand se departa s-a mai intors o data catre mine si mi-a spus: Putem sa ne bizuim pe tine, sau trebuie sa mai spunem o data ce-am sppus? Am dat din cap ca da, poate sa se bizuie. M-a mangaiat pe obraz si a spus: Vad ca esti flacau istet si m-ai inteles intr-adevar pana la capat. Iesi asadar in strada si cine are sa ti se nimereasca cel dintai acela are sa-ti arate. Si, in timp ce vorbea, batranul si-a luat salul de rugaciune si filacterele pe brat si batul in mana si a pasit agale, ca un om care si-a facut datoria inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor, si batul mergea inaintea lui, ca unul care stie inaintea cui merge. (3)

Am iesit in strada si am dat peste un om care nu suferea de nici unul dintre betesugurile pomenite mai inainte si l-am intrebat. Mi-a spus: Mergi incotro ti-arata nasul pana ce ajungi la corturile tiganilor si de acolo la targul cailor si de aacolo la targul olarilor. La doi pasi de-acolo, in fata lui, si nu in spatele lui, e un palat de dregatori, aceea e casa lui Michael Daniel. Langa ea, in spatele ei, nu in fata ei, pe parte stanga ai sa vezi multe ferestre, acelea sunt ferestrele Hotelului Petersburg pe care renegatul*, blestemat fie-i numele, l-a cladit din banii lui. Ia-o de-acolo la dreapta si ai sa dai de douazeci de biserici, daca nu-s douazeci, nu-i nici una, strecoara-te acolo, si acolo prietenii mei au sa-ti spuna unde e Hemdat. Doar ai intrebat de Hemdat. Nu? Nu-i asa, amice?

*) Probabil o aluzie la Mihail Vitlimescu, evreu convertit la crestinism si cenzor la curtea lui Mihail Sturdza. Era puternic antipazitat de comunitatea evreiasca locala, sub temeiul apostaziei. (Actiunea are loc la Iasi, nnLB)

SPECIFICATII

Traducere Gheorghe Miletineanu
An aparitie 2016
Coperta Cartonata
Dimensiuni 14,5 x 20,5 cm
Nr. pagini 304
Limba Romana
Cod 978-973-50-5302-4