Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Simon HOUPT | Muzeul operelor disparute. Miza infractiunilor din lumea artei

0 opinii / Scrie o opinie
  • 69,90 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

 

 

 

 

 

 

 

Simon HOUPT    |    Muzeul operelor disparute    Miza infractiunilor din lumea artei

Editura VELLANT, 2009

Cuvant-inainte de Julian RADCLIFFE, presedintele The Art Loss Register, Londra

||||

Extras din Cuvant-inainte – Comertul cu arta furata

Asa cum veti vedea citind paginile acestei carti, furtul de arta a devenit o problema globala. Este o infractiune care ne afecteaza pe toti. Aproape jumatate dintre lucrarile recuperate de Registrul Operelor de Arta disparute se afla de obicei in afara tarii in care au fot furate. In ceea ce priveste lucrarile cu valoare mare, cele care au fost scoase din tara de origine sunt si mai numeroase. Sunt implicate sume mari de bani, exista legaturi cu crima organizata, iar piesele disparute ale mostenirii noastre culturale sunt de neinlocuit. Totusi, cu exceptia Italiei, furtul de arta nu se numara printre prioritatile politiei nicaieri in lume. De ce?

Din pacate, pentru ca publicul larg nu intelege gravitatea acestui fenomen, politicienii nu sunt dispusi sa cheltuiasca banii contribuabililor pe resursele necesare pentru a se lupta cu acest tip de infractiune. Iar Interpolul, politia internationala, nu poate decat sa faciliteze schimbul de informatii intre instutiile de politie ale diferitelor tari. Nu are competenta juridica de a conduce investigatii pe cont propriu.

Solutia, cel putin in teorie, este crearea unei baze de date la nivel international care sa cuprinda operele de arta disparute. Daca toata lumea implicata in comertul cu arta ar verifica o astfel de baza de date inainte de achizitionarea unei opere de arta (care, prin definitie, ar include si cele mai valoroase opere furate), aceasta ar putea fi identificata si recuperata. Respectarea consecventa a acestei proceduri nu numai ca ar duce la recuperarea operelor de arta furate, dar ar forma totodata o banca de informatii secrete despre infractori, prin scoaterea la lumina a retelei de cumparatori si vanzatori. Daca operele de arta ar deveni mai putin valoroase pentru hoti, din cauza dificultatii vanzarii lor, in lumea artei ar fi mai putine infractiuni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPECIFICATII

An aparitie 2009