Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Sfintii Rafael, Nicolae si Irina din Lesbos. Viata, minunile si invataturile

0 opinii / Scrie o opinie
  • 12,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Sfintii Rafael, Nicolae si Irina din Lesbos. Viata, minunile si invataturile, de Constantin Cavarnos - Editura Doxologia

Aceasta carte trateaza despre trei sfinti care au fost martirizati de turci in anul 1463, la zece ani dupa cadereaConstantinopolului, capitala marelui stat crestin ortodox cunoscut sub numele de Imperiul Bizantin. Martiriul lor a avut loc in insula Lesbos, numita si Mytilene, in partea de nord-est a Marii Egee. Desi au trecut la Domnul cu mai bine de cinci secole in urma, ei au inceput sa se arate la numeroase persoane de curand, in 1959, in satul Thermi, Lesbos, si in locul in care au suferit mucenicia – Karyes, in apropiere de Thermi.

Numele acestor mucenici sunt: Rafael, Nicolae si Irina. Acest volum isi are inceputurile in luna august 1961,atunci cand am vizitat pentru prima oara satul Thermi si locul de la Karyes, unde a avut loc martiriul. Spre sfarsitul lunii august si inceputul lunii septembrie din acel an, dar si mai apoi, am discutat cu diferite persoane care ii vazusera pe sfinti in vise sau in vedenii. Printre ele s-aunumarat Anghelos si Vasiliki Rallis, proprietari ai unor livezi de maslini din Karyes, acolo unde sfintii au fost martirizati; Angeliki Marangou, mama lui Vasiliki Rallis;Doukakis Tsolakis, angajat al familiei Rallis in livezile lor de maslini, si sotia sa, Maria; surorile Myrsina si Maria Dourgouna; pescarul Kostas Kanellos; ieromonahul Pahomie din Pyrgoi Thermis, Lesbos; parintele Vasilios Bamias din Moria, Lesbos; doamna Ecaterina Lytras din Pamphila, Lesbos, si Alexandros Naoum, un tanar care a lucrat in Europa pentru compania Philips (producatoare de aparatura electronica) si care petrecuse cateva zile la Thermisi Karyes.

Materialul pe care l-am adunat din discutiile avute cu acestia apare in capitolul introductiv. El constituie o principala si importanta sursa de informare cu privire la neobisnuitele si impresionantele evenimente de la Thermi si Karyes. Aproximativ doua treimi din capitolul introductiv este constituit din aceste date. in respectivul capitol, istorisesc evenimentele care auinceput in 1959, si alte cateva de mai inainte, si continui cu cele care au avut loc in anii ce au urmat, pana la cele din ultima decada. Pe langa datele adunate in urma discutiilor si a vizitelor facute la Karyes, prezint si materialul adunat din cartea Un mare semn (Semeion Mega) a lui Fotie Kontoglou, cunoscut ca mare iconar si scriitor, precum si din publicatiile recente, alcatuite de alti autori, despre sfintii din Thermi si Manastirea „Sfantul Rafael”.

Cartea lui Kontoglou, care a fost pentru prima oara publicata la Atena in primavara anului 1962, este cea maibogata sursa de informatii cu privire la evenimentele petrecute intre anii 1959 si 1962, la Thermi si Karyes. Dupa Un mare semn, au fost publicate si alte carti semnificative. Le prezint si pe acestea, folosindu-le drept sursa de inspiratie. Mai departe vorbesc despre fundarea Manastirii „Sfantul Rafael” din Karyes, despre inaltarea de biserici inchinate Sfintilor Rafael, Nicolae si Irina in Grecia si in strainatate, precum si despre alte probleme legate de acesti sfinti.

Dupa „Cuvantul introductiv” prezint in traducere „Sinaxarul” sau „Vietile sfintilor” alcatuit de distinsul imnograf parintele Gherasimos Microgiannanitis din Sfantul Munte. Aceasta „Viata”, care face parte slujba pe care a alcatuit-o in cinstea sfintilor si care a fost publicata in 1964, ofera o istorisire concisa si elocventa despre acesti sfinti, in stilul ortodox traditional al vietilor sfintilor. „Viata” este urmata de trei capitole ce cuprind relatari ale unor tamaduiri minunate savarsite de Sfantul Rafael.

Le-am ales pe acestea din diferite carti si le-am tradus. Primul capitol cuprinde o selectie de astfel de tamaduiri din cartea lui Kontoglou, Un mare semn; al doilea capitol le infatiseaza pe cele descrise in brosura mitropolitului Iakovos Kleomvrotos, Sfantul Rafael si Sfanta Manastire de la Karyes, Mytilene(Mytilene, 1968); in vreme ce al treilea capitol prezinta o selectie a unor astfel de tamaduiri preluate din alte carti, mai recente, pe care le mentionez in notele de subsol.

Urmeaza Povatuiri duhovnicesti ale Sfantului Rafael, pe care le-am cules din diferite publicatii (specific sursele in cadrul notelor de subsol); invataturi de la sfintii din Thermi, in care prezint unele din propriile mele cugetari despre semnificatia aratarilor sfintilor din Thermi si a unor evenimente legate de acestea; si Reflectii asupra aratarilor sfintilor de Fotie Kontoglou. Ultimul capitol mentionat este o versiune prescurtata a epilogului emotionant, dar si provocator al cartii lui Kontoglou, Un mare semn.

SPECIFICATII

Traducere Paul Balan
An aparitie 2013
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 136
Limba Romana
Cod 978-606-666-010-5