Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Se face ziua - romanul anului 1848 de Ovidiu BIRLEA

0 opinii / Scrie o opinie
  • 56,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Ovidiu BIRLEA

Se face ziua. Romanul anului 1848

Editura Vremea, 2023

Colectia „Mica Roma XXI” (20) – coordonator Cristian BADILITA

Editie ingrijita, Prefata si Glosar de Mihaela HURA

 


 

Extras/ Ovidiu Birlea, folcloristul romancier

Recunoscut ca unul dintre cei mai valorosi folcloristi romani, Ovidiu Birlea este, in mod paradoxal, una dintre personalitatile despre care nu s-a scris cat ar fi meritat. Daca pentru opera sa stiintifica exista o preocupare totusi sustinuta, despre om se stiu putine lucruri si doar fragmentar, mai mult din amintirile celor care l-au cunoscut, iar literatura sa beletristica e cvasinecunoscuta.

Radacina preocuparilor fata de viata si creatia populara se afla, cel mai probabil, in zona in care Ovidiu Birlea s-a nascut, mai precis, comuna Mogos situata intr-o regiune depresionara montana din judetul Alba, in sud-estul Muntilor Apuseni. Asezarile comunei – catune si sate – sunt rasfirate predominant pe fetele insorite ale versantilor. Una dintre cele mai cunoscute atractii este Poiana Narciselor, iar bisericile de lemn „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Cojocani si „Sfintii Imparati Constantin si Elena” din Barlesti (ambele, monumente istorice) denota o trasatura importanta a locuitorilor – apropierea de Dumnezeu. Frumusetea dansurilor populare, intre care tropotita si tarina, reprezinta o alta particularitate a zonei.

In satul Barlesti-Mogos se naste, pe 13 august 1917, Ovidiu Birlea, fiu al lui Ioan Urs Birlea, agricultor, si al Mariei, nascuta Costinas.

.