Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Romain GARY | Zmeie de hartie

0 opinii / Scrie o opinie
  • 39,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Romain GARY    |    Zmeie de hartie

HUMANITAS fiction, 2019

Colectia Raftul Denisei – coordonata de Denisa COMANESCU

Traducere din franceza de Liviu PAPUC

||||

Capitolul 1/ e x t r a s

Micul muzeu consacrat operelor lui Ambroise Fleury, de la Clery, nu mai are astazi decat o atractie turistica minora. Cea mai mare parte a vizitatorilor se duc aici dupa un dejun la Clos Joli, pe care toate ghidurile Frantei sunt unanime in a-l declara unul dintre locurile de referinta ale regiunii. Ghidurile semnaleaza cu toate acestea existenta muzeului, cu mentiunea „merita un ocol”. Gasesti in cele cinci sali ale sale majoritatea operelor unchiului meu, care au supravietuit razboiului, ocupatiei, luptelor Eliberarii si tuturor vicisitudinilor si descurajarilor pe care le-a cunoscut poporul nostru.

Oricare ar fi tara de origine, toate zmeiele s-au nascut din imaginatia populara, ceea ce le-a conferit intotdeauna o latura nitel naiva. Cele ale lui Ambroise Fleury nu fac exceptie de la regula; chiar si ultimele sale piese, produse la batranete, au pastrat urma aceea de prospetime a sufletului si a inocentei. In pofida slabului interes pe care-l suscita si a modestiei subventiei pe care o primeste de la municipalitate, muzeul nu risca sa-si inchida portile, el este prea legat de istoria noastra, dar cea mai mare parte a timpului salile sale sunt goale, caci traim niste vremuri in care francezii cauta mai degraba sa uite decat sa-si aduca aminte.

Cea mai buna fotografie a lui Ambroise Fleury se gaseste la intrarea in muzeu. Il vedem in tinuta sa de postas de la tara, cu chipiul, uniforma si pantofii lui butucanosi, geanta de piele pe burta, intre zmeul cu vaca Domnului si acela al lui Gambetta, ale carui figura si corp formeaza nacela faimosului sau zbor din timpul asediului Parisului.

SPECIFICATII

Traducere Traducere din franceza de Liviu PAPUC
An aparitie 2019