Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Doi ani, opt luni si douazeci si opt de nopti

0 opinii / Scrie o opinie
  • 39,95 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Salman RUSHDIE   |   Doi ani, opt luni si douazeci si opt de nopti

POLIROM, 2015

Seria de autor

Colectia BIBLIOTECA POLIROM este coordonata de Bogdan-Alexandru STANESCU

Traducere din limba engleza si note de Dana CRACIUN

||||

Extras din primul capitol – Copiii lui Ibn Rushd

Nota 1. Ibn Rushd (1126-1198), cunoscut in Europa sub numele de Averroes, a fost un ganditor medieval din Andaluzia, faimos pentru comentariile sale la Aristotel.

Nota 2. Ca urmare a cerintei autorului de a evita forma ortografica djinn, pe care o considera „orientalizanta”, am optat pentru varianta jinn, chiar daca ea este una atipica in limba romana contemporana.

Desi multe s-au scris, foarte putine se stiu despre adevarata natura a jinnilor, fapturile facute din foc fara fum. Ca sunt buni sau rai, diabolici sau inofensivi – astfel de intrebari reprezinta motive de apriga disputa. In general le sunt recunoscute urmatoarele trasaturi: ca sunt suciti, tafnosi, libidinosi, ca se misca foarte rapid, ca isi schimba forma si dimensiunea si pot indeplini multe din dorintele muritorilor si muritoarelor daca au ei chef sau daca, sub amenintare, sunt nevoiti s-o faca si ca se raporteaza la timp intr-un mod radical diferit de cel al oamenilor. Nu trebuie confundati cu ingerii, chiar daca unele din povestile stravechi afirma eronat ca insusi Diavolul, Lucifer, ingerul cazut, fiul zorilor, ar fi cel mai de seama dintre jinni. Multa vreme taramurile unde salasluiesc au fost si ele motiv de galceava. Unele povesti de demult sustineau in chip defaimator ca jinnii ar trai printre noi, aici, pe pamant, in asa-numita „lume de jos”, in cladiri darapanate si prin tot felul de zone insalubre: gropi de gunoi, cimitire, latrine, cloace si – atunci cand gaseau asa ceva – mormane de balegar. Conform acestor zvonuri defaimatoare, am face bine sa ne spalam temeinic dupa orice contact cu un jinn.  

304 (1047)

SPECIFICATII

Traducere Traducere din limba engleza si note de Dana CRACIUN
An aparitie 2015
Coperta Cartonata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 320
Limba Romana
Cod 978-973-46-5723-0