Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Randuieli ale vietuirii monahale in ctitoriile Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica

0 opinii / Scrie o opinie
  • 19,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Randuieli ale vietuirii monahale in ctitoriile Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica

Volum coordonat de Pr. Dr. Stefan ZARA

Editura Praxis a Arhiepiscopiei Ramnicului – Ramnicu-Valcea, 2016

Colectia Studia Academica - 5

Tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului VARSANUFIE, Arhiepiscopul Ramnicului

||||

Manastirile avaton – Temeiuri patristice/ Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei/ e x t r a s

Manastirile „avaton” sunt acele manastiri de monahi (calugari) in care nu au acces femeile. Astfel de manastiri au existat si exista in tarile ortodoxe, si anume: Manastirea Sfantul Sava, din Palestina, Manastirile Sfantul Visarion – Dosikon si Paraclitu, din Grecia. De asemenea, manastirile din Meteora au fost manastiri „avaton” pana in anul 1948, cand a fost anulata aceasta randuiala si, odata cu aceasta, incepe la manastirile de pe varful stancilor un turism care nu are nimic in comun cu pelerinajul. Fratii si monahii merg in biserica manastirii numai in momentul in care poarta este inchisa si accesul turistelor este interzis.

Cel mai cunoscut loc unde legea avatonului s-a pastrat foarte bine este Sfantul Munte Athos din Grecia. La noi, in Tara Romaneasca, Sfantul Calinic a construit, dupa modelul Sfantului Munte Athos, pe care l-a vizitat intre 1816-1817, o manastire avaton, Manastirea Frasinei.

In luarea acestei decizii a fost influentat si de activitatea si opera Sfantului Paisie Velicikovski, care, impreuna cu ucenicii sai, a aratat importanta trezviei si a isihiei, revelata parintilor neptici. A cunoscut pe multi dintre ucenicii Sfantului Paisie, de la care a invatat mult, insa cel mai mult s-a folosit de duhovnicul sau, staretul Gheorghe.

SPECIFICATII

An aparitie 2016