Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Radu LUNGU (ed.) | O antologie a liberalismului romanesc

0 opinii / Scrie o opinie
  • 36,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Radu LUNGU (ed.)    |    O antologie a liberalismului romanesc

Editura Paideia, 2017

||||

„Plamadirea Romaniei moderne” – Stefan Zeletin (1927)/ e x t r a s

Asadar, cand vorbim despre „evolutia normala” a Romaniei moderne, trebuie sa se inteleaga ca si societatea noastra moderna este un efect al dezvoltarii capitalismului, intocmai ca si societatile europene. Plamadirea Romaniei moderne se contopeste in unul si acelasi proces cu plamadirea capitalismului roman.

Cu aceasta nu am inaintat mult. Caci sociologia beletristica are si aici raspunsul gata pregatit. Capitalismul roman – asa glasuieste ea – este o formatie artificiala, o simpla improvizatie a politicii noastre de stat, si nu are radacini in mediul nostru social. Impotriva acestei pareri am restabilit iarasi faptul istoric: capitalismul roman are o dezvoltare analoga cu aceea a capitalismului apusean.

Deci, dezvoltarea burgheziei romane este normala in sensul ca are drept cauza dezvoltarea capitalismului, si anume, a unui capitalism ce strabate aceleasi trepte de evolutie ca si cel apusean. Dezvoltarea capitalismului alcatuieste osatura dezvoltarii burgheziei romane; pe aceasta osatura, singura analoga cu aceea a burgheziilor apusene, se grefeaza amanunte deosebite, specific romane. Nu mi-a trecut niciodata prin minte  - si nu poate trece niciunui om serios – sa sustin ca evolutia burgheziei romane este analoga pana la amanunte cu cea a burgheziei apusene. [...] Analogie exista numai cu privire la ceea ce alcatuieste substratul  oricarei burghezii, anume la dezvoltarea capitalismului.

Aceasta ne va da si indicatiile dupa care vom urmari formarea burgheziei romane. A urmari origina (sic) si dezvoltarea burgheziei noastre  inseamna a urmari origina si dezvoltarea capitalismului roman, inseamnand ca dezvoltarea burgheziei romane trebuie pusa in cadrul burgheziei mondiale. Capitalismul nu ramane tarmurit intr-un loc; el se aseamana unei fiinte uriase, care, din locul unde e fixata, intinde imense tentacule peste toata suprafata globului. De unde au venit la noi aceste tentacule capitaliste, care au aruncat in vechea noastra societate agrara fermentul revolutiei burgheze? Din Apus. [...]

SPECIFICATII

An aparitie 2017