Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Profesorul, protopsaltul si compozitorul Anton Pann (1797-1854) de Pr. dr. Zaharia MATEI

0 opinii / Scrie o opinie
  • 59,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Pr. dr. Zaharia MATEI
Profesorul, protopsaltul si compozitorul Anton Pann (1797-1854)
Editura Basilica, Bucuresti – 2014
Carte publicata cu binecuvantarea Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Extras/ pp. 13-14
Necesitatea cantarii de strana in limba romana este subliniata de autorul „Psaltichiei...”, care considera ca: „cele ce se canta in biserici nu numai sa se cante, ci sa se inteleaga de ascultatorii pravoslavnici crestini”.
Initial, la Filothei, romanirea cantarilor a insemnat inlocuirea textului grecesc cu cel in limba romana, „respectand nu atat accentul tonic al cuvintelor, ci mai ales ritmul cerut de nevcesitatile melodice ale muzicii bizantine, care nu trebuia prea mult schimbata”.
Dupa indepartarea din scaun a domnitorului martir Constantin Brancoveanu si instaurarea regimului fanariot, accentul s-a deplasat pe cantarea in limba greaca, in detrimentul cantarii in limba romana. Desi puterea fanariota nu avea nici un interes in promovarea culturii nationale si, in speta, a cantarii bisericesti in limba poporului roman, procesul de romanire nu a stagnat, ci a continuat, gratie succesorilor lui Filothei.
Unul dintre acestia a fost Serban protopslatul, care a pus in circulatie Catavasiile Floriilor, alcatuite de dascalul sau Filothei in limba romana; ulterior, ucenicul lui Serban, Constantin, le-a transmis lui Macarie Ieromonahul care, la randul lui, le-a predat parintilor din sfanta manastire Neamtu. [...]
Sirul protopsaltilor romani care s-au inscris pe linia romanirii cantarii bisericesti continua cu protopsaltul Ioan sin Radului Duma Brasoveanu, care finalizeaza la data de 1 august 1751, in Bucuresti, o Psaltichie romaneasca – copie fidela a Psaltichiei lui Filothei.