Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Patima si desfatare. Despre lucrurile marunte ale vietii cotidiene in societatea romaneasca. 1750-1860

0 opinii / Scrie o opinie
  • 47,20 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Patima si desfatare. Despre lucrurile marunte ale vietii cotidiene in societatea romaneasca. 1750-1860 , Constanta Vintila-Ghitulescu - editura Humanitas

Cartea Constantei Vintila-Ghitulescu este o istorie a lucrurilor marunte, revelata de lectura caleidoscopica a documentelor din arhivele secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea. Cititorul este indemnat de autoare sa intre intr-un joc inedit: beneficiarul unei cantitati impresionante de informatii istorice, poate sa-si imagineze el insusi trecutul. De pilda, mirosurile care ieseau din simigerii, din pitarii si din cuhniile caselor boieresti. Gustul bucatelor, aromele condimentelor, culorile zaharicalelor. Textura matasurilor din care se croiau vesmintele orientale. Larma si muzica din balciuri si iarmaroace. Ziafeturile boierilor si petrecerile norodului. Atmosfera din carciumi.

Linistea dupa-amiezilor petrecute de boieri pe sofale, intr-o stare de dulce trandaveala. Duhorile si mizeria de pe ulitele targurilor si ale capitalelor. Cainii. Roiurile de muste. Necuratenia din spitale si ravna autoritatilor de a pune in buna randuiala macar „umblatorile“. Peisajul inspaimantator al oraselor in care bantuie cand holera, cand ciuma. Vracii, „doftoroaiele“ si medicii. Leacurile sarlatanilor si medicamentele vandute de spiteri. Alaiurile mortuare si obiceiurile de inmormantare. Spaima in fata mortii. Si inca multe alte tablouri si senzatii care, recuperate din mii de pagini de manuscrise vechi, alcatuiesc o pasionanta istorie a vietii cotidiene romanesti.

Sursa: www.humanitas.ro

SPECIFICATII

An aparitie 2015
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 488
Limba Romana
Cod 978-973-50-4955-3