Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Enigma Pacepa de Stefano ROMEI

0 opinii / Scrie o opinie
  • 50,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Stefano ROMEI

Enigma Pacepa - Un dosarinedit despre Romania in timpul Razboiului Rece

Prefata de Adrian Cioroianu

Traducere din italiana dupa manuscris de Steliana Croicu

Editura Curtea Veche Publishing, 2023

 

 

 

Evadarea generalului roman Ion Mihai Pacepa, la 29 iulie 1978, este una dintre cele mai importante si spectaculoase operatiuni de informatii desfasurate in timpul Razboiului Rece. Obtinerea de azil politic in Occident de catre generalul roman de atunci a condus jocul de spionaj subteran dintre cele doua blocuri politice la o transformare radicala: de la intensitatea redusa a tatonarilor si pastrarea unei distante prudente la o infruntare fatisa si sangeroasa.

Pentru Romania socialista, momentul fugii lui Pacepa in Statele Unite ale Americii a reprezentat un moment de cotitura. Peste noapte, Ceausescu si-a pierdut nu doar principalul consilier de incredere, ci si pe cel care, cu o mare abilitate si utilizand metode uneori neortodoxe, reusise sa creeze reteaua necesara pentru atragerea de resurse si tehnologie din Occident.

Stradania analitica a autorului Stefano Romei mi-a atras atentia din prima clipa in care am aflat despre textul sau. O interpretare din afara, asupra unor subiecte de istorie romaneasca, e mereu de incurajat. Autorul acestui volum a gasit o buna parte dintre sursele disponibile azi despre "enigma Pacepa" - inclusiv cablogramele fost-secrete WikiLeaks, din care aduce detalii interesante. Cititorul va retrai una dintre marile povesti de spionaj-contraspionaj ale Romaniei comunizate si, la finalul acestor pagini, cu siguranta va sti mai multe despre acest atat de alambicat "caz Pacepa". 

Sursa: libris.ro