Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Nicolas GUEGUEN - A manipula si a seduce

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,95 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Nicolas GUEGUEN - A manipula si a seduce

Mic tratat de psihologie comportamentala

POLIROM, 2020

Traducere din limba franceza de Monica GRADINARU

 

Extras/ Cea mai buna maniera de a sta asezati – Cat de important este bratul fotoliului

De cativa ani, in neurostiinte si psihologie s-a dezvoltat o teorie numita embodiment („incorporare”, in engleza), care postuleaza ca miscarile sau posturile noastre favorizeaza anumite ganduri sau emotii. In cadrul unei asemenea teorii, ar fi oare posibil ca felul in care stam asezati sa modifice perceptia pe care o avem despre noi insne? Lora Park, psiholog la Universitatea din Buffalo, New York, a testat aceasta ipoteza in 2013, cerandu-le unor tineri voluntari sa stea asezati la un birou adoptand trei posturi: prima, cu genunchii stransi, iar mainile sub coapse; a doua, cu picioarele incrucisate desfacute (cu glezna piciorului drept rezemata de genunchiul stang), cu o mana pe bratul fotoliului si cu cealalta pe birou; si a treia, cu mainile incrucisate la ceafa, iar picioarele pe birou.

Participantii trebuiau sa stea trei minute in fiecare dintre aceste pozitii, apoi sa completeze niste chestionare indicand in ce masura se simteau puternici si responsabili. Rezultatele au aratat ca in prima pozitie (cu genunchii stransi, iar mainile sub coapse), subiectii aveau impresia ca detin mai putina putere decat in celelalte doua. Acestea – cu picioarele incrucisate in pozitie deschisa, iar bratele desfacute, sprijinite pe bratul fotoliului si pe birou, sau pur si simplu cu picioarele pe birou si cu mainile la ceafa – sunt posturi numite de dechidere sau de expansiune. Ele par astfel sa starneasca ganduri legate de ocuparea spatiului, de vizibilitate si de statutul social.

Lora Park a observat si un efect cultural al acestor posturi. De exemplu, studentii americani simteau tot atata putere in pozitia cu picioarele pe birou ca atunci cand isi tineau picioarele incrucisate, o mana pe bratul fotoliului si cealalta pe birou. Dar studentii de origine asiatica se simteau mai putin puternici atunci cand isi puneau piciorele pe birou, semn ca normele sociale pe care le interiorizasera (a-ti pune picioarele pe masa nu este un comportament compatibil cu un personaj puternic in Orient) le influentau emotiile prin intermediul corpului.

SPECIFICATII

An aparitie 2020