Monumente Medievale din Bucovina
- Cod produs:WST-1768
- Autor: Tereza Sinigalia si Oliviu Boldura
- Editura: Art Conservation Support (ACS)
-
35,00 lei
DESCRIERE
Monumente Medievale din Bucovina, de Tereza Sinigalia si Oliviu Boldura, album aparut la editura ACS
„Monumente Medievale din Bucovina”, autori tereza Sinigalia si Oliviu Boldura, este o carte pentru calatorii sau o calatorie intr-o carte; un ghid al monumentelor care te ajuta sa deslusesti iconografia si sensul picturilor murale, povestea monumentelor din Bucovina si a inprejurimilor; o lucrare scrisa de specialisti pentru toti iubitorii de patrimoniu si de turism cultural. In formatul prietenos al cartii de 240 de pagini impartite in 17 capitole, gasim informatii despre: Manastirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, Manastirea Dragomirna, Biserica din Patrauti, Biserica din Parhauti, Biserica din Arbore, Biserica din Balinesti, Manastirea Putna, Manastire Sucevita, Manastirea Moldovita, Manastirea Voronet, Manastirea Humor, Manastirea Probota, s.a., dar si informatii despre ce presupune procesul de conservare-restaurare a monumentelor din zona.
Lucrarea este bogat ilustrata cu imagini reprezentative si greu accesibile (multe dintre ele sunt realizate in timpul procesului de conservare – restaurare, de la nivelul schelei), cu un text bogat in informatii dar usor de parcurs. Cartea „Monumente Medievale din Bucovina” editata atat in limba romana cat si in limba engleza sau germana, in formate identice.
Autorii: Cei doi autori ai textului sunt prof. univ. dr. Tereza SINIGALIA, istoric de arta de prestigiu, expert in arta medievala, cercetator stiintific la Institutul de Istoria Artei „George Oprescu” al Academiei Romane si prof. univ. dr. Oliviu BOLDURA, expert restaurator cu o experienta de aproape 40 de ani in coordonarea lucrarilor de restaurare a picturilor murale de la numeroase monumente din Bucovina si nu numai.
Manastirile si bisericile sunt principalele puncte de atractie ale zonei, atat cele pictate la interior si exterior, de faima universala, inscrise pe Lista Patrimoniului Universal cat si cele de interes national. Viata monahala sau comunitar-parohiala pulseaza in fiecare dintre ele, fiind centre vii de spiritualitate si chiar de cultura. Muzee de exceptie valorifica piese uneori unice sau rare din patrimoniul medieval, de la broderii, manuscrise si argintarie liturgica, la icoane, mobilier, vesminte si piese de arhitectura ” - prof. univ. dr. Tereza Sinigalia.
„ Pe langa aspectele cu caracter documentar si istoric, aceasta publicatie se refera, intr-un capitol aparte, si la unele probleme generale privind conservarea si restaurarea picturilor murale. Urmarind o scurta istorie a restaurarii ne-am propus o aducere in prim plan a unui domeniu mai putin cunoscut dar in urma caruia privitorul descopera adevaratele valori artistice. De altfel, aceasta carte prezinta numeroase imagini cu pictura ce a fost recuperata de sub acumulari consistente de praf si fum. In felul acesta am dori o constientizare a efortului depus de catre restauratori atat pentru conservarea picturilor cat si pentru punerea in valoare a mostenirilor artistice transmise in timp ” - prof. univ. dr. Oliviu Boldura.
SPECIFICATII
An aparitie | 2010 |
Limba | Romana |
Cod | 9786069253601 |