Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Memoriile Principelui Nicolae Sutu, mare logofat al Moldovei. 1789–1871

0 opinii / Scrie o opinie
  • 41,41 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Memoriile Principelui Nicolae Sutu, mare logofat al Moldovei. 1789–1871, Nicolae Sutu - editura Humanitas

„Într-o vreme cand ignoranta si barbaria turcilor ajunsesera la culme, fanariotii, ca agenti, ca dragomani sau hospodari, îndeplineau functia cea mai delicata si cea mai primejdioasa ce a existat vreodata, deoarece gratie inteligentei lor ei tineau în mana firele politicii unei puteri care nu putea decat pierde la fiecare conflict cu statele europene...

Desi calcau neîncetat pe un vulcan, fanariotii au purtat vreme de doua secole greutatea politicii otomane si si-au legat numele de splendoarea care s-a revarsat asupra Portii... Cand ora eliberarii a sunat, averea si viata lor au fost pretul devotamentului pentru cauza libertatii. Printre cei stabiliti în Principate, cativa s-au naturalizat prin aliante de familie si s-au identificat cu noua lor stare. Ma numar printre ei. Intrat în slujba îndata dupa punerea în aplicare a legii organice si ocupand pe rand toate demnitatile superioare, am luat parte direct la toate reformele, la toate regulamentele introduse în administratia tarii.

Am fost în mod constant prietenul progresului si al legalitatii. N-am contat pe recunostinta publica sau particulara, ceea ce ma consoleaza lesne de ingratitudine. În fine, dupa o lunga cariera, care mi-a ruinat averea si sanatatea, am ajuns sa cultiv stoicismul si mizantropia.“ (Nicolae SUTU)

„Nicolae Sutu îsi croieste cariera în societatea moldoveana beneficiind de protectia ruseasca, de calitatea de pamantean dobandita prin casatorie, dar în primul rand gratie însusirilor sale: harnicia, vocatia continuarii lucrului început, arta relatiilor cu oamenii, interesul pentru buna desfasurare a serviciului public.Resentimentele – si acestea sunt numeroase – le încredinteaza în cea mai mare parte sertarului. Spre deosebire de strabunii sai, care luptau pentru tronurile tarilor romane pana la ultima picatura de vlaga, el îsi întelege în mod superior epoca. Prin felul în care s-a manifestat în viata publica romaneasca, prin felul cum si-a împartasit gandul tainic Memoriilor , Nicolae Sutu ramane una dintre vocile de mare disponibilitate ale secolului al xix-lea. S-o ascultam.“ (Georgeta FILITTI)

„La 1830, acesta, din toate beizadelele fanariote, s-a rostit pentru Romania, ceea ce atunci constituia un fapt de mare curagiu. De la 1834 a fost necontenit în serviciul tarii... si pot zice ca el a fost acela care a dat mai multa impulsiune instructiunii, asa încat putem afirma ca a format generatiuni întregi. Nicolae Sutu a facut onoare Romaniei.“ (Mihail KOGALNICEANU)

Sursa: www.humanitas.ro

SPECIFICATII

An aparitie 2015
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 448
Limba Romana
Cod 978-973-50-4050-5