Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Florin S. SOARE (coordonator) | Politica si societate in epoca Ceausescu

0 opinii / Scrie o opinie
  • 26,92 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Florin S. SOARE (coordonator)    |    Politica si societate in epoca Ceausescu

POLIROM, 2013

Volum aparut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc

||||

Bancurile politice – pp. 44-45/ e x t r a s

In Romania, bancurile politice au devenit, mai ales in cursul anilor ’80, „un sport national” la care participau reprezentanti ai tuturor categoriilor socio-profesionale (intelectuali, muncitori, tarani, studenti, militari, militieni, securisti), indiferent de varsta lor. Potentialul subversiv al bancurilor, dar si omniprezenta lor in existenta cotidiana a omului simplu sunt recunoscute de urmatoarea marturie: „Singura forma de revolta erau bancurile. Bancurile erau incredibile [...] erau nenumarate bancuri. Asta era forma suprema [de revolta – n.n.]”.

La randul lor, documentele Securitatii contin numeroase mentiuni despre persoane sau grupuri de persoane care se angajau in diseminarea de glume sau bancuri pe teme politice. [...]

O tema predilecta a bancurilor politice depre Nicolae Ceausescu era legata de identificarea activitatii sale ca fiind cauza unica a lipsurilor si restrictiilor de tot felul carora cetateanul roman trebuia sa le faca fata in decursul existentei sale cotidiene in Romania comunista.

Un banc politic din toamna anului 1985 mentiona ca „Ceausescu a transformat Romania intr-o tara de credinciosi pentru ca postim sapte zile pe saptamana, aprindem seara lumanari si mergem duminica la slujba”.

SPECIFICATII

An aparitie 2013