Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Memorialul durerii, intuneric si lumina

0 opinii / Scrie o opinie
  • 45,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Lucia HOSSU LONGIN - Memorialul durerii

O istorie care nu se invata la scoala

HUMANITAS, 2007, 2012

Colectia Istorie contemporana

 

Extras/ In loc de prefata

Scrisoare deschisa adresata Memorialului Durerii la sarbatorirea evenimentului: 100 de filme – 10 ani de la prima difuzare

Noi, romanii, am stat aproape jumatate de veac la adapostul unei imagini mincinoase si convenabile, o imagine impostura, o dulce imagine mioritica din care am muls toate beneficiile posibile.

Care este acea imagine impostura, matca proteguitoare a bunei noastre constiinte?

Romanul e un om bland, n-a opus nici o rezistenta salbaticei agresiuni comuniste, nu e in firea lui sa raspunda la violenta prin violenta.

Mitul acestei supuneri a convenit si astfel a inceput productia industriala de constiinte romanesti, cu minciuna bine insusita.

Aceasta minciuna (nimeni n-a cracnit in front) inaltata la rang de fatalitate, printr-o solidaritate nationala, ne-a izbavit de raspundere si ne-a inocentat pe toti. Mai mult decat atat: ne-a facut pe toti apti de orice tranzactie, pentru ca nu exista referinte morale atata vreme cat lasitatea a fost generala.

Daca rezistenta n-a existat, absolut orice e posibil. Orice se poate justifica. Orice – si mai grav – se va putea justifica de-acum incolo, caci romanul nu e numai bland, dar mai e si smecher.

Meritul urias al Memorialului Durerii e ca a demascat – cuvantul trebuie reabilitat si refolosit – o minciuna istorica monstruoasa, la care am participat, mai mult sau mai putin, cu totii.

Memorialul Durerii revizuieste integral aceasta imagine umilitoare si nedreapta. Este absolut ravasitor sa afli ca romanii au avut una dintre cele mai consistente rezistente anticomuniste din Est. [...]

La multi ani, din adancul inimii.

Lucian Pintilie

SPECIFICATII

An aparitie 2012
Limba Romana
Cod 9789735036034