Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Marius OPREA | Adevarata calatorie a lui Zahei. Vasile Voiculescu si taina “Rugului Aprins”

0 opinii / Scrie o opinie
  • 37,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Marius OPREA    |    Adevarata calatorie a lui Zahei. Vasile Voiculescu si taina “Rugului Aprins”

Editura Corint, 2019

Colectia Istorie – Autori romani – coordonata de Doru DUMITRESCU

||||                                                                                                                                  

Prolog/ e x t r a s

Un vames din Ierihon, pe nume Zaheu, l-a ajutat pe Iosif din Arimateea sa scoata Sfantul Potir din Palestina si sa-l aduca in Europa. Imprejurare in care, ajuns departe de casa, in Galia, Zaheu si-a luat cognomenul de Amadur si a sculptat in lemn o statuie a Fecioarei; despre ea cronicile spun ca era facatoare de minuni. Stranii asemanari cu aceasta istorie s-au petrecut in Bucuresti, acum mai bine de jumatate de veac.

Acolo si atunci, un pelerin rus, Ivan Culighin, caruia cei care l-au intalnit i-au dat numele de Ioan Strainul, aduse cu sine din departarile Estului o icoana socotita drept facatoare de minuni, infatisand-o pe Maica Domnului deasupra unui rug aprins.

Unul dintre cei care l-au cunoscut pe Ioan Strainul a fost poetul Vasile Voiculescu. In volumul al XVIII-lea din Marea Enciclopedie Franceza, aflata la loc de pret in biblioteca sa, se arata ca Zaheu, sotul sfintei Veronica, cea care a sters cu valul ei fata insangerata a lui Hristos, a fost crestinat chiar de Mantuitor, atunci cand vamesul il gazduise. Apoi Zaheu a parasit Ierihonul, alaturi de Iosif, spre a pune la adapost Sfantul Potir.

Poetul a avut revelatia descoperirii locului in care Dumnezeu a asezat Potirul in 13 iunie 1952, o zi de duminica, si o asternea astfel pe hartie: „Tu-l cauti prin lume? Ci Graalul e-n tine/ E inima, tainic potir, pus de Mine...” Scria aceste randuri pe cand se apropia, cu frenezie, de incheierea romanului sau Zahei orbul.

SPECIFICATII

An aparitie 2019