Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Mario VARGAS LLOSA - Tentatia imosibilului – Victor Hugo si „Mizerabilii”

0 opinii / Scrie o opinie
  • 22,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Mario VARGAS LLOSA - Tentatia imosibilului – Victor Hugo si „Mizerabilii”

HUMANITAS, 2013

Traducere din spaniola de Mariana SIPOS

 

Extras/ Victor Hugo, ocean

In internatul Colegiului Militar Leoncio Prado din Lima, iarna acelui an 1950 era umeda si cenusie, monotoniia naucitoare si viata aproape nefericita. Aventurile lui Jean Valjean, incapatanarea de copoi a lui Javert, aerul simpatic al lui Gavroche, eroismul lui Enjolras faceau sa dispara ostilitatea lumii si transformau deprimarea in entuziasm, in acele ore de lectura furate lectiilor si instructiei militare, ore care ma purtau intr-un univers fulminant de extreme in nefericire, in iubire, in curaj, bucurie, ticalosie. Revolutia, sfintenia, sacrificiul, inchisoarea, crima, oameni supraoameni, fecioare sau tarfe, preacuvioase sau perverse, o intreaga umanitate atenta la expresia fetei, la armonia sunetelor, la metafora.

Era, pentru mine, o mare bucurie sa ma refugiez alergand spre ea: viata splendida din fictiune imi dadea forta pentru a suporta viata reala. Dar bogatia literaturii facea, in acelasi timp, ca realitatea reala sa fie altfel decat saracita.

Cine a fost Victor Hugo? Dupa ce am petrecut ultimii doi ani cufundat, trup si suflet, in cartile si epoca lui, stiu acum ca nu voi afla niciodata. Jean-Marc Hovasse, cel mai meticulos dintre biografii lui pana in prezent – si biografia scrisa de el este inca neterminata -, a calculat ca unui pasionat bibliograf al bardului romantic, daca ar citi paisprezece ore pe zi, i-ar trebui douazeci de ani pentru a epuiza numai cartile din Biblioteca Nationala din Paris dedicate autorului Mizerabililor. Pentru ca Victor Hugo este, dupa Shakespeare, autorul occidental care a generat pe cele cinci continente cele mai multe studii literare, analize filologice, editii critice, biografii, traduceri si adaptari ale operelor sale.

SPECIFICATII

An aparitie 2013