Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Maria PAKUCS – WILLCOCKS | Sibiul veacului al XVI-lea. Randuirea unui oras transilvan

0 opinii / Scrie o opinie
  • 39,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Maria PAKUCS – WILLCOCKS    |    Sibiul veacului al XVI-lea. Randuirea unui oras transilvan

HUMANITAS, 2018

Seria „Societate & civilizatie” – coordonata de Constanta VINTILA-GHITULESCU

||||

Extras din prezentarea autoarei (Humanitas)

Maria Pakucs-Willcocks este cercetator la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din Bucuresti. Doctor in studii medievale la Central European University, Budapesta (2004). Stagii de cercetare la Biblioteca „Herzog August” din Wolfenbuettel (bursa postdoctorala „Melon Foundation”) si la Maison des Sciences de l’Homme din Paris (bursa postdoctorala „Fernand Braudel”), alumna a Colegiului Noua Europa din Bucuresti. Aria sa de preocupari include istoria economica si sociala, precum si istoria urbana in epoca premoderna. [...]

Extras din Anexa 3 – Regulament al vecinatatii din Piata Mare si Piata Mica, 1582

Traducere dupa originalul german publicat de Franz Zimmermann , „Die Nachbarschaften in Hermannstadt. Ein Beitrag zur Geschichte der deutschen Stadtverfassung und –verwaltung in Siebenbuergen”, Archiv, 20, nr.1 1885, pp. 136-137)

Regulament si articole ale cinstitei vecinatati  din Piata Mare si Piata Mica din anul 1582, revazute, duse la bun sfarsit si incheiate in concordie de intreaga vecinatate:

Acel bun domn care locuieste in vecinatate si doreste sa le fie alaturi bunilor domni din vecinatate si la bucurie, si la necazuri trebuie , dupa vechiul obicei, sa dea o petrecere de bun-venit.

Atunci cand unul a fost primit in vecinatate, este dator sa tina vecinatatea odata ce ii vine randul, indiferent daca el a fost la ceilalti sau nu. Dupa terminarea mesei, daca nu doreste sa mearga in vecinatate, este liber sa n-o faca, atata vreme cat isi indeplineste indatoririle si angajamentele.

Acel preabun domn sau vecin care in timpul anului nu doreste sa mearga in vecinatate trebuie sa tina vecinatatea o data pe an, iar in Miercurea Cenusii trebuie sa contribuie cu cel putin 1 florin, sub pedeapsa pierderii vecinatatii.

Jocurile si distractia sunt ingaduite in preacinstita vecinatate, dar dupa ora noua trebuie sa inceteze. Cel ce va face altminteri sa plateasca o galeata de vin.

Deasemeni se intampla adesea ca un vecin sa il numeasca pe altul mincinos sau sa inceapa a se incaiera in chip necuviincios. Acela sa fie pedepsit de comunitate dupa gravitatea faptei.

[...] Fiecare vecin sa isi invete slugile ca, atunci cand vin in vecinatate , sa nu se imbete si sa nu darame masa cand se ridica in picioare. Daca o sluga va face asa, domnul stapanul sau sa fie amendat cu o jumatate de galeata de vin.

SPECIFICATII

An aparitie 2018