Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Manuscrisul fanariot

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,95 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Doina RUSTI   |   Manuscrisul fanariot

POLIROM, 2015

Colectia fiction - Ltd

||||

Extras din Prolog

Nicio poveste nu incepe pe prima pagina a unei carti. Iar manuscrisul fanariot nu face exceptie. Totusi, biblioteca Saraiului ar putea fi socotita un punct de pornire. Acolo, sultanul Selim a dat peste niste partituri, doua pagini scrise atat de prudent, incat notele muzicale aratau ca niste tantari inecati in cafea.

Selim a lalait dupa obicei melodia. Era ceva vesel. Incepea cu niste rapaieli scurte si continua amplu, incat era imposibil sa nu-ti dai seama cata lume isi pusese sufletul in acel cantec. Pipai hartia, ignorand semnatura maruntica din colturi. Aceeasi mana scrisese sub note, intr-o limba aleasa, pusa acolo parca special pentru a-i aduce in minte figura de margica fara fisura a primului sau invatator. Melodia se lega de cuvinte. Erau trei strofe care laudau un oras al tuturor fericirilor.

Cantecul ii intra in suflet, iar pana seara il invata tot palatul, de unde se raspandi pe strazi si mai ales prin taverne, in primul rand pentru ca venea din gura marelui Selim, dar si pentru ca avea o melodie saltareata care facea sa-ti falfaie inima inca de la primele masuri. Orasul din cantec era ca suspinul ascuns in floarea de tei. Intre zidurile lui se topea orice suferinta, stearsa din Cartea destinului ori din alte carti copiate dupa aceasta. Iar orasul, acel oras al inimilor usoare, nu era altul decat Bucurestiul.

Apoi incepura sa circule zvonurile, intretinute de soaptele sasaite ale grecilor din Fanar, singurii care batusera drumurile pana dincolo de Dunare, unde se afla orasul valah. Toata lumea stia, de pilda, ca de cum treci podul, care e si singura intrare in oras, iti dai seama ca toata viata ta de pana atunci nu mai face doi bani. Pe strazile pavate cu lemn de stejar se rasucesc aburii caldaruselor argintii, in care fierb fara oprire elixirele, parfumurile si alifiile, caci orasul nu traieste nici din munca pamantului, nici de pe urma numeroaselor lui pravalii, ci dintr-o aroma innoita continuu, din acea rasuflare calduta care invadeaza toti porii si care face ca orice nou-venit sa uite tot ce-a trait, transformat pe loc in emir cu ochi de safir, in nabab cu trasuri si palate, in guvernator, in polcovnic, sau macar intr-un contopist din alaiul domnesc.

Dar erau si unele guri care povesteau ca unii umbla nauci pe strazi, imbatati de iubire sau imbuibati cu bunatatile la care au visat, torturati de propriile dorinte care le rod cea mai fragila parte a carnii, invatandu-i sa se bucure de durerile patimii si de otrava unui suspin.

Dar oricare ar fi schimbarile, nu exista absolut nimeni care sa nu cada intr-o lunga euforie. In Bucuresti nu exista griji sau trsiteti lungi, ceea ce explica insusi numele acestui oras vesel, ca un clopotel in zapezile iernii.

Grecii din Fanar, care cunosteau bine drumul, isi scoasera aurul de prin beciuri, din temeliile caselor, de sub gramezile de vechituri si din gunoaiele care acopereau cartierul, incercand sa-l convinga pe sultan sa le dea tronul Bucurestiului pentr o perioada cat de scurta. Faima orasului se intinse de la un capat la altul al Imperiului Otoman, incat nu mai ramase nimeni care sa nu stie ca Bucurestiul este orasul in care se implinesc visele. In cafenelele Istanbulului se dezvolta un adevarat comert elitist, caci aici isi licitau marfa cei mai stilati negustori, la mare pret ajungand ogarii de Moldova, soimii de Bucuresti si copiii valahi.

SPECIFICATII

An aparitie 2015
Nr. pagini 296
Limba Romana
Cod 978-973-46-5326-3