Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Filip FLORIAN, Matei FLORIAN - roman - Baiuteii

0 opinii / Scrie o opinie
  • 19,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Filip FLORIAN, Matei FLORIAN - roman - Baiuteii

POLIROM, 2020

Colectia Top 10+

Editia a V-a

Cuvant inainte de Radu COSASU

 

Extras/ Cuvant inainte – Ei au facut totul!

Ca tanar dinozaur aflat in 2006 intre cele doua glaciatiuni de dreapta si de stanga,

tin sa salut si la fel de voios sa denunt (caci aici am ajuns in teroarea semantica si panica morala)

sfidatoarea incorectitudine politica faptuita de fratii Florian, asa-numitii baiutei din localitatea bucuresteana Drumul Taberei.

Desi, la noi, scriitori de varsta lor, la fel de talentati, si-au descris pe larg, minutios si sagace, copilaria, pubertatea si adolescenta sub Ala si sub Aia, parca nici unul nu a ajuns la inconstienta lor, daca ma pot exprima astfel, si nu vad de ce nu.

Baiuteii nu mai demasca trecutul, sistemul, structurile si conceptele celei mai recente, crude si nedrepte oranduiri. Ignorand teze si antiteze de la Paris si Bucuresti, ei scriu de la bun inceput si fara teama: „ Ideea cu trecutul priveste alte lucruri, cele care s-au dus, s-au consumat, au expirat, s-a ales praful de ele, li s-a pus cruce, gata... Ele nu trebuie desconsiderate, prea uitam lucrurile misto, lucrurile importante”.

Ca tanar dinozaur, aflat si intr-o avarie care imi blocheaza chiar acum apa calda din calorifere, ma simt alt om – in fata dezinvolturii cu care cei doi numesc lucruri importante obiectele si fiintele laolalta, tot ce misca si nu misca, mamele, tatii, bunicii, fratiorii, bicicletele, funigeii, profesoarele si fotbalul minut cu minut, duminica de duminica, vedeniile, fandacsiile si miracolele pana la acel strigat magic de pe strada: „tiche goae, ooooo!”

SPECIFICATII

An aparitie 2020