Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Lumea duhovniceasca a Sfantului Isaac Sirul

0 opinii / Scrie o opinie
  • 39,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Ilarion Alfeyev, Mitropolit de Volokolamsk  |  Lumea duhovniceasca a Sfantului Isaac Sirul. 
DOXOLOGIA – Iasi, 2013. 


Cuvant inainte de Kallistos Ware, Mitropolit de Diokleia. 
Traducere de Dragos Dasca. 
Carte tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului TEOFAN, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. 


Extras din Cuvantul inainte:
Imi amintesc limpede ziua in care am intalnit numele Sfantului Isaac Sirul pentru prima data. Se intampla acum vreo patruzeci de ani. Intr-o antologie populara, langa un pasaj din Spinoza, se aflau aceste cuvinte ale lui Isaac: “Ce este inima plina de mila?... Arderea inimii pentru toata zidirea, pentru oameni, pentru pasari, pentru animale, pentru diavoli si pentru toata faptura”. Isaac vorbeste mai departe despre lacrimile varsate de cel care are o astfel de inima, atunci cand se confrunta cu durerea si nefericirea oricarei vietati: ”Din mila multa si apasatoare ce stapaneste inima si din staruinta, inima se micsoreaza si nu mai poate rabda, sau auzi, sau vedea vreo vatamare, sau vreo intristare cat de mica, ivita in vreo zidire”. 
Cine, m-am intrebat, este acest Isaac care scrie despre compatimire cu un simt al unitatii cosmice atat de puternic? Pe moment nu puteam sa-mi domolesc curiozitatea, totusi voiam sa aflu cat mai multe despre Isaac Sirul. 
Nu am asteptat mult timp pana ce l-am intalnit din nou. Pe cand citeam opera de capatai a lui Vladimir Lossky, Teologia mistica a Bisericii de Rasarit, l-am gasit pe Sfantul Isaac Sirul mentionat in multe pagini. Am fost deosebit de impresionat de anuminte cuvinte ale lui Isaac, citate de Lossky, despre suferinta celor din iad. Conform lui Isaac, cei care patimesc in gheena sunt pedepsiti nu de mania divina, nici de dorinta lui Dumnezeu de a rasplati fiecaruia dupa dreptate – caci la Dumnezeu nu exista cruzime sau sete de razbunare -, ci de “biciul iubirii”. 
“Caci tristetea intiparita in inima de pacatul fata de dragoste e mai ascutita decat orice chin. E nebunie sa socoteasca ca pacatosii se lipsesc in gheena de dragostea lui Dumnezeu... Dar dragostea lucreaza in doua feluri: pe pacatosi ii chinuieste... iar pe cei ce au pazit cele cuvenite ii veseleste.” 
Lossky comenteaza astfel: “Iubirea lui Dumnezeu va fi un chin de nesuportat pentru cei care nu au dobandit-o inlauntrul lor.” 

SPECIFICATII

An aparitie 2014
Coperta Cartonata
Dimensiuni 15 x 24 cm
Nr. pagini 323
Limba Romana
Cod 978-606-666124-9