Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Tatian - Discurs catre greci - Atenagoras Atenianul

0 opinii / Scrie o opinie
  • 19,32 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Tatian - Discurs catre greci - Atenagoras Atenianul

Solie in apararea crestinilor

Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa, Bucuresti – 2019

Carte tiparita cu binecuvantarea Preafericitului DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Colectia Credinta ortodoxa

Traducere din limba greaca veche, introduceri si note de Alin-Bogdan MIHAILESCU

 

Extras/ Discurs catre greci – Introducere. Aroganta si lipsa de originalitate a grecilor, I

1. nu-i mai tratati cu atata dusmanie pe barbari, o greci, si nu le mai invidiati invataturile! Ce practica de-a voastra nu a fost la origine intemeiata de barbari? Arta ghicitului prin vise au inventat-o cei mai renumiti telmessieni; predictia prin astre, carienii; prin zborul pasarilor, frigienii si stravechii isaurieni; prin jertfe, cipriotii; astronomia, babilonienii; magia, persii; geometria, egiptenii, iar invatarea alfabetului, fenicienii.

2. De aceea incetati sa mai numiti „inventii” imitatiile! Caci cel ce v-a invatat sa faceti versuri si sa le cantati este Orfeu; tot el si initierea in mistere; etruscii, arta plastica; iar cronicile egiptenilor, scrierea istoriei. De la Marsyas si Olympos ati luat arta flautului; or, ambii erau frigieni, tarani care au inventat muzica la nai. Tirenienii au dat trambita; ciclopii fieraritul; iar compunerea scrisorilor o femeie, conducatoare in trecut a persilor, dupa cum arata Hellanicos; Atossa era numele acesteia.

3. Lasati deci la o parte aceasta infumurare si nu mai invocati in apararea voastra vorbe alese, pentru ca, laudandu-va de unii singuri, va luati ca avocati tot oameni de-ai casei. Un om cu minte trebuie sa ceara marturie de la ceilalti, iar intre declaratii sa existe acord.

SPECIFICATII

An aparitie 2019