Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Imperiu si sacerdotiu. Dinamica raporturilor Biserica-Stat in Imperiul Bizantin (306-867) - Pr. Nicolae Chifar, Dragos Boicu (ed.)

0 opinii / Scrie o opinie
  • 65,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Dr. Nicolae CHIFAR, Dragos BOITU (editori) - Imperiu si sacerdotiu

Dinamica raporturilor Biserica-Stat in Imperiul Romano-Bizantin (306-867)

Editura Doxologia, 2017

Colectia Historia Christiana - 3

Tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului TEOFAN, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

 

Extras/ Relatia dintre Biserica si Imperiu in timpul dinastiei constantiniene (306-363) (pp. 22-23)

Marcand inceputul unei noi epoci pentru crestinism, documentul a fost alcatuit in termeni care stabilesc o relatie de toleranta intre structurile religioase ale imperiului si credinta crestina. Din stadiul de religie interzisa, ilicita, crestinismul este recunoscut ca religie permisa, licita. Textul documentului, pastrat in scrierile lui Lactantiu si Eusebiu de Cezareea, este, fragmentar, urmatorul:

[...] (intrucat, dar, eu, Constantin Augustul, si eu Liciniu Augustul ne-am intalnit fericit la Milano si am cautat sa intalnim tot ce interesa binele si folosul poporului, intre alte lucruri pe care le credeam utile tutror in multe privinte, am hotarat in primul rand sa asiguram respectul si cinstea cuvenite divinitatii inainte de toate, adica ne-am hotarat sa acordam crestinilor si tuturor celorlalti libera alegere la cinstirea religiei pe care o vor, cu gandul ca orice divinitate sau putere cereasca ar fi aceasta sa ne poata fi de folos si noua si tuturor celor ce traiesc  sub ascultarea noastra).

Ca si compozitie la nivelul ideilor, textul face trimitere la un document anterior emis de cancelaria lui Galeriu in Nicomidia pe 30 aprilie 311:

(de aceea tinand seama de filantropia noastra si de obiceiul statornic potrivit carora ne-am obisnuit sa acordam iertare tuturor oamenilor, ne-am gandit ca ar trebui sa intindem cat mai repede iertarea noastra pentru ca iarasi sa fie ingaduit sa existe crestini si sa-si cladeasca din nou casele in care isi tineau adunarile, numai sa nu savarseasca nimic potrivnic ordinii publice).

SPECIFICATII

An aparitie 2017