Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Gijs van HENSBERGEN | Sagrada Familia

0 opinii / Scrie o opinie
  • 42,90 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Gijs van HENSBERGEN    |    Sagrada Familia

Baroque Books & Arts, 2018

Traducere din limba spaniola si note Liliana PLESA IACOB

||||

Extras din Prolog – In spatele fatadei

Azi, cand se afirma atat de des ca religia a intrat intr-un proces de agonie (desigur, cu exceptia situatiei in care se manifesta ca un bun motiv de angajare intr-un razboi), poate sa para ciudat ca un proiect constructiv cu magnitudinea Sagradei Familia isi continua cursul.

E vorba despre un proiect exceptional, care, incetul cu incetul, se apropie de asteptatul moment al finalizarii. Daca planul e respectat, in 2026 se va incheia constructia uriasei turle centrale (care va dubla inaltimea actuala a catedralei), pentru a celebra centenarul mortii lui Gaudi. La fel ca in edificarea oricarui templu religios, inceputul se reflecta in final, iar Sagrada Familia nu va fi o exceptie in acest sens.

Speranta mea este ca, parcurgand aceste pagini, cititorul sa aprofundeze geniul creator al lui Gaudi. Imi propun sa urmaresc evolutia Sagradei Familia de la inceputurile ei, ca templu al ispasirii, pana la desemnarea ei ca bazilica si sa deschid o fereastra spre complexa ei naratiune crestina. E vorba de o istorie fascinanta, nascuta la mijlocul secolului al XIX-lea din visul unui excentric librar barcelonez, a carui dorinta suprema a fost proslavirea Sfintei Familii. Azi, aproape ca suntem martori la finalizarea acestei opere singulare, ca gen si culme a tehnologiei. Intre ambele momente, cel al inceputului si al finalului, au intervenit dispute privind planificarea, erori de interpretare si o presupusa incercare de a distruge templul printr-o explozie, fara sa uitam, se intelege de la sine, tragica moarte a lui Gaudi, calcat de un tramvai  cand mergea sa-si implineasca ritualul cotidian al confesiunii, in biserica Sant Felip Neri, din cartierul gotic al Barcelonei. Sa semnalam , in cele din urma, ca particularitatea templului a fost recunoscuta si celebrata prin consacrarea lui ca locas sfant de catre papa Benedict al XVI-lea, in persoana.

SPECIFICATII

Traducere Traducere din limba spaniola si note Liliana PLESA IACOB
An aparitie 2018