Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Gheronda Iosif Vatopedinul - un suras in vesnicie de Arh. Efrem Vatopedinul

0 opinii / Scrie o opinie
  • 85,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Arhimandrit Efrem Vatopedinul

Gheronda Iosif Vatopedinul - un suras in vesnicie

Traducere: Manastirea Diaconesti

Cu 132 de fotografii color

Editura Bonifaciu, 2021

Pret 85 lei

 

Extras din Introducere

Despre Sfantul Munte nu stiam prea multe. Aflasem prima oara dintr-o revista din Cipru, care ii dedicase un articol. Pe atunci eram elev la Scoala Preoteasca si articolul ma impresionase foarte mult. Mai tarziu [...] cativa colegi mi-au vorbit despre Sfantul Efrem Katunakiotul si despre Gheronda Iosif, staretul meu de mai tarziu. Amandoi erau fii duhovnicesti ai Sfantului Iosif Isihastul, insa atunci nu stiam asta. [...]

Sfantul Efrem primise instiintare duhovniceasca despre atmosfera care domnea in camin, iar la sfaristul scriosrii imi spunea: „Te astept in Sfantul Munte.” Ne-am dus la Katunakia sase luni mai tarziu, in 1975, dar am fost dezamagiti, fiindca Sfantul Efrem era bolnav. Citisem in Pateric ca atunci cand cineva merge sa intalneasca un nevoitor sfant, se cade sa faca rabdare, asa ca am asteptat pana tarziu, spre seara, dar nu am izbutit decat sa ii dam monahului care il ingrijea pe Gheronda un pomelnic, ca sa se roage pentru noi. Eram cinci colegi. Am plecat de la Coliba lui si am mers sa innoptam mai sus, la obstea Daniileilor, adand mahniti ca dorinta noastra de a-l vedea pe Gheronda nu se implinise. Dupa apusul soarelui, a venit la Chilia Daniileilor un medic mirean care trecuse pe la Gheronda si a intrebat:

- Este aici cineva cu numele Vasile Kutu?

- Da, am spus eu. 

- Gheronda Efrem il cheama acum jos, la Coliba lui! Am plecat impreuna cu un alt coleg, care astazi este ieromonahul Varnava de la Sfanta Manastire Grigoriu. Ardeam de dorul de a-l cunoaste pe Gheronda. Indata ce ne-a vazut, s-a intors spre mine cu privirea sa patrunzatoare si plina de har si mi-a spus:

- Tu esti din neamul nostru si vei purta epitrahil! Asta insemna ca aveam sa devin monah. Desigur, nu am inteles atunci ce binecuvantare era pentru mine sa apartin neamului duhovnicesc al Sfantului Iosif Isihastul, fiindca nici nu auzisem despre dansul. 

- Arh. Efrem Vatopedinul, Egumen al Sfintei Mari Manastiri Vatopedi, Sfantul Munte Athos

 

Extras

Gheronda Iosif Vatopedinul nu este o carte, ci este duh si este viata (cf. Ioan 6, 63). Este parcursul unui om care la 15 ani L-a vazut pe Hristos viu, L-a urmat pe calea patimirii, a fost defaimat, prigonit, a murit si a suras dupa moarte, adeverind Invierea. Iar ucenicul lui a vazut si a marturisit (cf. I Ioan 4, 14), asternandu-i viata in scris, atat cat este cu putinta cuvintelor a o cuprinde. Asa s-a alcatuit cartea de fata, care, pe langa cele opt capitole, cuprinde si o bogata colectie de fotografii din Arhiva Sfintei Mari Manastiri Vatoped, completate in editia in limba romana cu Addenda si un Epilog.

Cu evlavie si metanie, aducem adanca multumire Preacuviosului Arhimandrit Efrem, pentru cinstea de a ne fi incredintat traducerea si tiparirea acestei carti. Multumim, de asemenea, parintilor vatopedini, care ne-au ajutat cu dragoste frateasca la plinirea lucrarii. Si nu in ultimul rand multumim prietenilor Vatopedului si tuturor celor care, cu daruire si „intru ascuns” (Matei 6, 4), au sprijinit in felurite chipuri aparitia acestei editii. Fie ca Domnul, „Cel ce vede intru ascuns”, sa rasplateasca dragostea si jertfa fiecaruia, iar cartea sa aduca imbelsugat roada Duhului Sfant in inimile celor ce o vor citi.

Manastirea Diaconesti, 1 iulie 2021, la praznuirea Sfintilor Doctori fara de arginti Cosma si Damian din Roma si a 100 de ani de la nasterea Cuviosului Iosif Vatopedinul

SPECIFICATII

Coperta Cartonata
Dimensiuni 16 x 24 cm
Nr. pagini 608