Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Filocalia vol. 11 - editie cartonata

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:978-973-50-5629-2
  • Editura: Humanitas
  • 55,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Filocalia vol. 11 - editie cartonata. 

Humanitas, 2017. 

Traducere din limba greaca, introduceri si note de pr. prof. dr. Dumitru Staniloae, membru al Academiei Romane. 

Filocalia sau Culegere din scrierile sfintilor parinti, care arata cum se poate omul curati, lumina si desavarsi. 


Cuprins: 

Sfintii Varsanufie si Ioan.


Extras de la p. 45: 
[...] Vezi ce spune Hristos ucenicilor Sai: “Nu voi M-ati ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi” (Ioan 15, 16)


Extras din nota de subsol 36:


Daca Hristos ne-a ales pe noi, cind cineva ne alege sa-l ajutam cu sfatul si cu fapta, Dumnezeu ne alege prin acela. Dar despre aceasta trebuie sa-si dea seama si acela si sa ne asculte in ceea ce-I spunem, caci suntem alesi prin el de Dumnezeu insusi pe seama lui. In aceasta sint intemeiate delicatetea raporturilor dintre oameni si responsabilitatea reciproca intre ei. Dumnezeu nu ne-a ales numai sa fim, ci sa fim unii pentru altii. Eu te respect, pentru ca prin tine apeleaza la mine Hristos; si tu ma respecti, pentru ca eu sint ales de Hristos pe seama ta. Eu trebuia sa am rabdare in a-ti asculta si implini cu responsabilitate cererea de sfaturi; tu trebuie sa ai rabdare in a-mi asculta si implini cu responsabilitate sfaturile. 


Extras din nota de subsol 37:
Rabdarea inseamna a socoti ca fiecare clipa ne e data pentru un nou inceput, ca si cind n-am fi facut nimic pina acum. Astfel putem sa fim mereu noi in luarea in seama a ceea ce nin se cere in fiecare clipa si sa nu ne ingreunam niciodata in ascultarea si implinirea poruncii in fiecare clipa. Sintem intr-o vesnica noutate, care e totodata o necontenita crestere, pe care insa nu trebuie sa o prezentam cu mindrie altora. Dar ceea ce trebuie sa implinim in fecare clipa aflam si sfatul parintilor duhovnicesti. 


Extras din nota de subsol 38:
Daca spui altora inainte de vreme cele recomandate tie, risti sa le banalizezi; risti ca ele, nefiind intelese de altii, ca unele ce nu sint date pentru ei in starea lor de acum, sa le bagatelizeze si sa te faca si pe tine sa le micsorezi importanta. Le vei putea descoperi cu folos pentru altii dupa ce ai crescut tu prin implinirea lor, ca sa iradieze din tine forta desavirsirii tale, la care ai fost ridicat prin practicarea celor poruncite tie. Dar si dupa ce au crescut ei la putinta de a le implini. De aceea, Hristos putea spune lucruri tari altora, dar le interzicea sa le comunice mai departe inainte de a se fi ridicat ei insisi la puterea de a le exemplifica prin viata lor.

SPECIFICATII

Traducere Pr. Dumitru Staniloae
An aparitie 2017