Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Elena-Margareta IONESCU | Jurnal cu si fara Nae Ionescu

0 opinii / Scrie o opinie
  • 21,20 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Elena-Margareta IONESCU     |    Jurnal cu si fara Nae Ionescu

Editura Vremea – Bucuresti, 2015

Colectia FID – Fapte, Idei, Documente

Editie ingrijita de Anca-Irina IONESCU

Prefata de Sorin LAVRIC

||||

Prefata – Cuceritorul/ e x t r a s

Cititorul are sub ochi paginile de jurnal ale Elenei-Margareta Fotino, sotia lui Nae Ionescu, pagini de drastica lamentatie tradand ani de framantare acerba. Sa dam timpul inapoi spre a reface lumea din a carei tensiune s-au nascut ele.

Elena Fotino il intalneste pe Nae Ionescu in 1911, pe cand era studenta la Litere in Bucuresti, diferenta de varsta dintre ei fiind de un an: Elena se nascuse in 1889 la Barlad, Nae in 1890, la Braila. Ea, o mignona nubila de sange grecesc, aplecata spre studiul limbilor clasice si frecventand concertele de muzica clasica, el un efeb famelic, zbatandu-se in anonimat si aspirand la o bursa de studii in Germania. Efebul va absolvi Filosofia in 1912 si, cu sprijinul celor doi profesori de care se atasase in anii universitari (Constantin Radulescu-Motru si Dumitru Draghicescu), va obtine o bursa de doctorat la Goettingen, unde va pleca in toamna lui 1913. In Germania va sta un an, pana la izbunirea Primului Razboi Mondial, cand e silit sa-si intrerupa studiile spre a-si face serviciul militar la o unitate din Braila.

In timpul cataniei, amicitia cu Elena-Margareta capata tente amoroase, atractia dintre cei doi ridicandu-se la treapta idilei epistolare, pentru ca apoi idila sa culmineze in cununia civila incheiata la sfarsitul anului 1915 in Bucuresti.

SPECIFICATII

An aparitie 2015